Ce ar trebui să știi despre migrene
Nu poți compara cu nimic durerea cauzată de migrene. Dacă te numeri printre cele aproximativ 20% de femei care suferă de aceste dureri de cap, știi cât de dureroase pot fi acestea.
Însă cercetătorii încearcă să ajungă la baza acestei probleme. În urmă cu 10 ani, medicii credeau că migrenele reprezintă o problemă a vaselor de sânge. Acum știm că acestea sunt neurologice, adică sunt cauzate de o explozie a activității celulare din creier. Iar aceste noi descoperiri au contribuit la inovații în ceea ce privește tratamentele. Iată ce ar trebui să știi despre migrene!
Lucruri pe care ar trebui să le știi despre migrene
Vestea că tratamentele pentru migrene se îmbunătățesc este excelentă în special pentru femei, deoarece acestea sunt supuse unui risc de trei ori mai mare decât bărbații de a avea o migrenă. Ar putea fi de vină estrogenul, deși legătura dintre acest hormon și durerile de cap nu este una absolut clară. Fluctuațiile nivelului de estrogen par să provoace migrenele, motiv pentru care unele femei sunt supuse unui risc mai mare de a avea migrene înainte de menstruație, în timpul sau după sarcină, în timpul menopauzei.
Însă alte cauze comune ale migrenelor nu sunt specifice pentru un anume sex. Este vorba despre alcool, îndulcitori artificiali, carne procesată, alimente care conțin compusul tiramină (vinul roșu, unele produse din soia, brânza maturată), lactate, ciocolată, gluten, nuci și glutamatul monosodic.
Și vremea are un rol important de jucat în cazul migrenelor. Unii pacienți care suferă de migrene sunt deosebit de sensibili la schimbările presiunii barometrice, cum ar fi scăderea presiunii care apare chiar înainte de o furtună sau atunci când mergi cu avionul. Temperaturile mai ridicate pot fi un alt declanșator. Un studiu realizat de Harvard în 2009 a constatat că fiecare creștere a temperaturii cu 9 grade a condus la o creștere de 7,5% a durerilor de cap severe, inclusiv a migrenelor. Iar având în vedere că încălzirea globală nu pare a se opri prea curând, unii experți sunt de părere că unele femei vor experimenta mai multe dureri de cap.
Și obiceiurile tale de zi cu zi pot juca un rol important. Atunci când nu dormi o noapte sau când nu dormi numărul recomandat de ore în fiecare noapte, precum și obiceiul de a avea un program neregulat de somn (trezitul și culcatul la ore diferite în fiecare zi), poți avea migrene. Și stresul influențează această problemă. Nivelul scăzut de cortizol după o perioadă tensionată poate declanșa apariția unei migrene.
Indiferent care este cauza durerilor de cap, încearcă să nu te învinovățești. Migrenele sunt o afecțiune a creierului, cu o componentă genetică foarte puternică. Unii pacienți sunt de părere că sunt vinovați pentru durerea lor, deoarece nu se relaxează suficient sau nu pot exclude din dieta lor anumite alimente. Însă este mai complex decât atât. Și există multe abordări practice care te pot ajuta să ușurezi disconfortul și să previi viitoarele migrene.