Păstrează o greutate optimă
Asta înseamnă ca indicele de masa corporală (BMI) să se situeze între 18 și 25. Există mai multe aplicații online care te pot ajuta să măsori și să monitorizezi acest indice. Sportul și o dietă echilibrată sunt cele mai bune metode de a-ți păstra greutatea optimă și de a reduce șansele de a face boala ficatului gras non-alcoolic.
Spală-te pe mâini cât mai des
Este o metodă simplă și ușoară ca să ții departe microbii care ți-ar putea afecta ficatul. Folosește săpunul și apa caldă. Este foarte important să faci acest lucru înainte de a pregăti masa și după ce mergi la baie sau schimbi un scutec. Mâinile murdare sunt cea mai răspândită cauză a hepatitei A.
Fă sport cu regularitate
Sportul te ajută să menții indicele de masă corporală la valori normale, ceea ce te poate proteja împotriva bolii ficatului gras nonalcoolic. Dar chiar dacă indicele de masă corporală nu se modifică, sportul este benefic pentru ficat. Cum? Îmbunătățește felul în care funcționează insulina și arde trigliceridele, un tip de grăsime prezent în sânge.
Evită agenții toxici
Agenții toxici sunt compuși chimici din produsele de curățenie, insectidice și alte produse de întreținere de uz casnic. Ele pot dăuna ficatului dacă sunt ingerate, absorbite sau inspirate. Te poți proteja folosind o mască și ochelari de protecție și deschizând ferestrele atunci când le folosești.
Nu folosi ace desigilate
Dacă tu sau cineva cunoscut folosește droguri injectabile, ar trebui să vă testați pentru hepatita C, care se poate răspândi prin contactul cu sângele unei persoane infestate. La fel trebuie să procedezi și dacă te-ai înțepat accidental cu un ac.
Fă-ți analizele
Este foarte important pentru doctor să știe dacă ești un mare consumator de alcool sau dacă în familie există un istoric de boală hepatică. Este necesar să-ți faci analizele de testare pentru hepatita C, mai ales dacă: ai făcut transfuzii de sânge, folosești droguri ilegale, faci dializă, ai SIDA, te-ai înțepat cu un ac infectat, ți-ai făcut un tatuaj în condiții improprii.
Vaccinează-te!
Te poți vaccina împotriva hepatitei A și B dar nu și împotriva hepatitei C. Foarte mulți copii au fost vaccinați dar foarte mulți adulți nu sunt vaccinați. Întreabă-ți doctorul dacă este nevoie să te vaccinezi. S-ar putea să fie important, mai ales dacă ai un sistem imunitar slăbit sau ficatul tău este deja afectat.