Consumă cafea
Oamenii care consumă câteva cesti de cafea zilnic sunt mai puțin predispuși la boli hepatice, inclusiv cancer sau fibroză și ciroză. În unele cazuri, consumul de cafea încetinește evoluția acestor boli în cazul persoanelor deja bolnave. Însă, indiferent de rolul ajutător al cafelei, aceasta nu poate înlocui un regim alimentar sănătos, o greutate corporală optimă, un consum suficient de apă și mișcare fizică pentru a menține sănătatea ficatului.
Nu folosi în exces acetaminofenul
Este un compus întâlnit în peste 600 de medicamente, inclusiv în cele pentru răceală și gripă. Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 4.000 miligrame pe zi. O cantitate mai mare este dăunătoare pentru ficat. Încercați să nu consumați mai mult de un produs care conține acetaminofen pe zi și nu luați doze mai mari decât este recomandat în instrucțiunile produsului.
Nu face sex neprotejat
Este important să te protejezi, pe tine și pe partenerul tău, împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dintre care multe îți pot afecta ficatul. Una dintre ele, hepatita C, poate fi deosebit de periculoasă în timp. Cei mai mulți oameni nici nu știu că o au timp de mulți ani, iar când află este prea târziu.
Respectă instrucțiunile de utilizare ale medicamentelor
Deși acetaminofenele sunt cele mai cunoscute medicamente care îți pot afecta sănătatea ficatului, și alte medicamente pot face acest lucru, mai ales dacă nu respecți instrucțiunile de administrare. Acest lucru mai poate fi influențat și de gene, de alte prescripții medicale pe care le urmezi dar și de alimentația ta zilnică. Trebuie să te prezinți la doctor dacă ești obosit, ai stări de greață sau observi că pielea capătă o tentă gălbuie sau ochii sunt galbeni după ce ai început să folosești un anumit medicament. Statinele administrate pentru reducerea colesterolului și anumite antibiotice sunt doar câteva exemple.
Verifică dacă suplimentele îți fac bine
Aproape 25% dintre afecțiunile hepatice sunt provocate de suplimente. Unele plante folosite pentru producerea acestor suplimente conțin alcaloizi care pot afecta vasele minuscule de sânge de la nivelul ficatului.
Nu folosi suplimentele din plante ca remediu pentru afecțiunile hepatice
Cele mai cunoscute remedii naturiste pentru ficat, cum sunt turmericul, laptele de ciulin sau astragalul, nu au fost studiate suficient. Argintul coloidal, folosit uneori în tratamentul hepatitei C, poate cauza efecte ireversibile, cum ar fi colorarea pielii în albastru. Este important să-i spui doctorului dacă folosești sau intenționezi să folosești tratamente naturiste, pentru a verifica eficacitatea și gradul lor de siguranță.
Consumă alcool cu moderație
Atunci când bei, ficatul își încetează unele activități, pentru a descompune și elimina din sânge alcoolul pe care îl consumi. Dacă exagerezi – mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați- ficatul este supus unui efort intens și poate avea de suferit. În timp, acest obicei conduce la „ficatul gras”, un prim semn de boală hepatică. De asemenea, poate favoriza dezvoltarea unor bacterii nocive în intestine care pot ajunge la ficat și îl pot afecta.
Mănâncă fructe și legume colorate
Asta înseamnă fructe și legume în toate culorile curcubeului, asigurându-te astfel că beneficiezi de toți nutrienții și toate fibrele. Evită carbohidrații rafinați, cum sunt gogoșile și pâinea albă, în favoarea orezului și a cerealelor integrale. Puțină carne și lactate vor completa acest meniu. Și grăsimi, dar caută-le pe acelea mono-nesaturate și poli-nesaturate, prezente în semințe, nuci, pește și uleiuri vegetale.