Cum poți face cancer la plămâni la 31 de ani, fără să fumezi o țigară
Sănătate · Medicina generala / De Iulia Mirică, 01.10.2018

Rachael Malmberg avea 31 de ani atunci când a fost diagnosticată cu cancer. Pornind de la acest diagnostic, Rachael a început lupta cu boala și și-a asumat misiunea de a-i educa pe ceilalți în ceea ce privește a doua cauză a cancerului pulmonar, care nu are nimic de-a face cu fumatul.

Știai că poți face cancer la plămâni fără să fumezi o țigară? Iată ce spun specialiștii în medicină!


Rachael Malmberg era de Ziua Recunoștinței împreună cu familia sa în Florida atunci când au apărut problemele. Aceasta ieșise la alergat, când a simțit o durere subită care radia din gât către coaste. Avea 31 de ani și era un atlet realizat. Malmberg era obișnuită să ignore disconfortul, având o toleranță ridicată la durere. Dar mama sa a observat că nu a putut termina antrenamentul, așa că a convins-o să consulte un medic. Doctorul a spus că durerea nu va răspunde la terapie fizică sau odihnă la pat. I-a spus lui Rachael că lucra prea intens și că trebuia să încetinească ritmul. Însă Malmberg știa că nu este vorba despre asta, pentru că nu făcea nimic neobișnuit în timpul antrenamentelor. Durerea s-a înrăutățit și a început să simtă cum radiază și la subrațul său. A dezvoltat și noduli la nivelul sânilor, deși medicii au spus că sunt benigni. 

Atunci când a observat că durerea de la subraț nu trece, Malmberg a decis să facă mai multe analize.

 
Medicii au descoperit o masă la nivelul plămânilor. Din cauza faptului că nu existau simptome ale cancerului, doctorii au crezut că este vorba despre o infecție recentă la nivelul gâtului, care a avansat la stadiul de pneumonie. Malmberg a luat antibiotice timp de zece zile, după care a repetat analizele, pentru a reevalua situația. Când cel de-al doilea set de analize a revenit fără nicio schimbare, atunci și-a dat seama că ceva nu este în regulă. Rachael a primit vestea că suferă de cancer pulmonar. În Statele Unite, cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer. În general, fumătorii și lucrătorii industriali sunt supuși celui mai mare risc. Însă Malmberg nu intra în aceste categorii. Ceea ce nu și-a dat seama a fost că locuința sa o expunea la cea de-a doua cauză principală a cancerului pulmonar:
radonul.
Gazele radioactive inodore și incolore ies din sol și se pot aduna în unele case. Atunci când a primit diagnosticul de adenocarcinom, Rachael și-a dat seama că este stadiul 1 și că este ceva ce poate trata și învinge. Însă analizele au arătat că boala s-a răspândit la ganglionii limfatici și în creier. Dar Malmberg a început să învețe tot ce ar putea despre starea sa și despre opțiunile pe care le are. A apelat la tratamente cu radiați pentru cele două tumori inoperabile de pe creier și la o intervenție chirurgicală pentru a elimina ganglionii limfatici din piept și din lobul superior al plămânului drept. Apoi a început un tratament cu medicamente pentru a preveni creșterea noilor celule canceroase.
 
Cancerul i-a oferit o nouă perspectivă asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru ea. Aceasta le transmite altor pacienți că nu trebuie să acționeze imediat, chiar dacă există o mare presiune pentru a lua decizii rapide. Trebuie să facă un pas înapoi și să respire. Și să ia o decizie cu ajutorul medicului, care este specialist și ghid în același timp.

Cancerul pulmonar nu prezintă simptome în cele mai multe cazuri în stadiile incipiente. Dar atunci când există, este vorba despre o tuse usturătoare care nu dispare, tuse cu sânge, oboseală, pierdere în greutate și dureri în piept, spate sau umăr. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro