Simptomele cancerului pulmonar (altele decât tusea)
Din păcate nu este o boală care afectează exclusiv fumătorii. Află care sunt simptomele cancerului pulmonar, în afară de tuse.
Probabil te-ai obișnuit să consideri că fumătorii au cel mai mare risc de cancer pulmonar, însă potrivit specialiștilor numărul de nefumători afectați de această maladie este în creștere. Între 2008 și 2016 numărul de cazuri de cancer pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată s-a dublat. Potrivit estimărilor, aproximativ 20% dintre cazurile de cancer pulmonar la nivel anual sunt diagnosticate la persoanele nefumătoare. În 2017 au fost 222.500 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar numărul de decese a fost de 155.870, mai mult decât numărul total de decese cauzate de cancerul de colon, cancerul la sân și cancerul de prostată.
„Este adevărat că fumatul este în continuare un factor major de risc, dar nu este singurul. Ai putea să te expui factorilor care declanșează cancerul pulmonar fără să știi. Expunerea la gazul radon, care se propagă în clădiri prin intermediul materialelor de construcții, fumatul pasiv sau contactul cu fibrele de azbest sunt, de asemenea, factori declanșatori ai maladiei. Dacă locuiești lângă un vecin care a fumat înăuntru toată viața, pereții s-au impregnat, iar efetele negative pot ajunge și la tine. De asemenea, dacă desfășori activități în construcții care implică dărâmarea pereților, nu trebuie să-ți faci griji doar din cauza prafului. Acele particule pot conține radon și alte substanțe dăunătoare”
, explică dr. Raja Flores, specialist oncolog.
Din acest motiv trebuie să fii atent la mediul în care trăiești și să încerci să observi din timp modificările stării tale de sănătate. Din păcate, simptomele clasice ale cancerului pulmonar nu apar decât într-un stadiu avansat, când a afectat deja și alte organe și este mult mai dificil de tratat, și astfel se explică și numărul foarte ridicat de decese. Numai 18% dintre persoanle diagnosticate cu această maladie supraviețuiesc.
„Este un tip de cancer foarte agresiv, dar, dacă este diagnosticat la timp, există șanse de vindecare”, spune dr. Flores.
Iată care sunt simptomele cancerului pulmonar la care trebuie să fii atent:
1. Respirația șuierătoare
Dacă nu poți respira bine și auzi acest sunet nu trebuie să-l ignori. Suflă-ți nasul de câteva ori, iar dacă sunetul nu dispare trebuie neapărat să te adresezi medicului. Îngustarea sau obstrucția parțială a căilor respiratorii pot fi cauzate de o infecție precum bronșita, însă cel mai bine este să mergi la un consult pentru a afla cauza.
2. Durerile în capul pieptului
Poți resimți junghiuri, o durere scurtă sau pur și simplu o senzație de presiune, care se vor acutiza dacă respiri adânc, tușești sau râzi. Acest tip de dureri pot fi și urmarea tusei prelungite cauzate de o răceală, dar este mai bine să te asiguri că totul este în regulă.
3. Răgușeala
„Dificultățile de vorbire sunt unul dintre simptomele cancerului pulmonar. O voce răgușită sau dificultatea de a articula cuvintele clar pot indica probleme mai grave. Nervul recurent al laringelui este situat între trahee și esofag, sub aortă. Astfel se realizează conexiunea spre coardele vocale, iar dacă există o tumoare care presează acest nerv, vorbirea va fi afectată. Nu doar cancerul pulmonar este posibil în această situație, ci există și cazuri de cancer al corzilor vocale”, avertizează dr. Flores.
4. Respirația întretăiată
Poate indica existența unui blocaj la nivelul căilor respiratorii. De asemenea, poate semnala acumularea de lichid în spațiul dintre plămâni și cavitatea toracică, afecțiune cunoscută sub numele de pleurezie.
„Acest lucru se întâmplă în momentul în care cancerul pulmonar a invadat sistemul limfatic și nu permite drenarea normală a lichidului. Te simți ca și cum nu ai aer suficient pentru că lichidul acumulat exercită presiune asupra plămânilor”, spune dr. Flores.
5. Pneumonii multiple
Diagnosticele repetate de pneumonie ridică imediat un semnal de alarmă în ceea ce privește cancerul pulmonar. Blocajul căilor respiratorii poate favoriza răspândirea bacteriilor și proliferarea infecțiilor.
6. Umflături sau creștere în greutate
Presiunea exercitată de o tumoare poate încetini circulația sângelui, iar consecințele vor fi umflarea feței, a brațelor sau a pieptului, precum și dureri de cap și amețeală.
„Unele tipuri de tumoare secretă substanțe care acționează similar hormonilor. Astfel, pot determina creșterea inexplicabilă în greutate, în ciuda unui consum normal de calorii”, explică dr. Flores. Însă acest lucru se întâmplă numai în 2% dintre cazurile de cancer pulmonar, așa că nu trebuie să te panichezi din cauza kilogramelor în plus. Cel mai probabil ai nevoie de puțină mișcare.