Ce ar trebui să știi despre conjunctivită: cauze, simptome, tratament
Conjunctivita apare atunci când vasele de sânge din membrana transparentă de la linia pleoapei și porțiunea albă a globului ocular sunt inflamate.
Inflamația face ca vasele de sânge să devină mai vizibile și dau albului ochilor o nuanță roz sau roșie distinctă. Iată ce ar trebui să știi despre conjunctivită!
Ce lucruri ar trebui să știi despre conjunctivită?
Cauzele conjunctivitei
Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apare la adulți și copii. Există patru factori principali care pot provoca această afecțiune: o reacție alergică, o substanță străină în ochi, o infecție virală și o infecție bacteriană.
Atunci când este cauzată de o infecție bacteriană sau virală, conjunctivita poate fi foarte contagioasă. Aceasta se răspândește când pacientul care are conjunctivită își atinge ochiul, apoi atinge ochiul unei alte persoane. Se poate răspândi și prin atingerea nasului sau sinusurilor unei persoane bolnave. Conjunctivita virală este cea mai comună formă și este adesea cauzată de un virus al răcelii. Poate fi cauzată și de virusul herpes simplex. Conjunctivita bacteriană este cauzată de o infecție bacteriană a ochilor. Această bacterie este uneori aceeași care provoacă apariția streptococilor.
În schimb, conjunctivita cauzată de substanțe străine nu este contagioasă. Conjunctivita alergică este cauzată de alergeni cum ar fi polenul, mâncarea de animale, acarienii de praf sau mucegaiul. Conjunctivita poate fi cauzată și de iritarea ochilor, care poate rezulta dintr-un obiect străin în ochi, contactul cu substanțe chimice, gaze, produse cosmetice sau de la purtarea îndelungată a lentilelor de contact fără a le curăța în mod corespunzător.
Simptomele conjunctivitei
Simptomele pot apărea la unul sau la ambii ochi. Conjunctivita este de obicei foarte ușor de depistat. Când membrana este inflamată, aceasta produce mucus și lacrimi pentru a proteja ochii. Apare de obicei la un singur ochi și simți că ochiul este lipit atunci când te trezești. Celălalt simptom mai evident este înroșirea albului ochilor. Inflamația face ca vasele de sânge să fie mai vizibile, cauzând roșeața ochilor.
Conjunctivita poate provoca și mâncărimi și lăcrimări, senzația că ai avea granule în ochi, inflamarea pleoapelor, încețoșarea vederii, senzația de arsură și sensibilitatea la lumină. Uneori, ganglionii limfatici din ureche se pot mări, iar lentilele de contact sunt incomode sau nu mai stau pe ochi din cauza umflăturilor care se pot forma sub pleoape.
Simptomele pot varia în funcție de cauză. Conjunctivita virală poate fi asociată cu simptome ale răcelilor, cum ar fi febra, tusea, durerile în gât, congestia nazală. Conjunctivita bacteriană este însoțită adesea de secreții cu o textură densă, galbene-verzui. Poate prezenta și simptome ale răcelilor sau însoți o infecție a urechii. Conjunctivita alergică afectează de obicei ambii ochi. Există senzație de mâncărime la nivelul ochilor și secreții apoase, care pot fi însoțite de alte simptome ale alergiilor.
Tratametul conjunctivitei
Conjunctivita poate fi adesea tratată acasă. Dar trebuie să mergi la doctor dacă ai dureri moderate sau severe la nivelul ochilor, probleme cu vederea care nu se ameliorează atunci când ștergi secreția de la ochi, înroșire excesivă a ochilor. Dacă ai un sistem imunitar slăbit, observi că simptomele nu se ameliorează sau se înrăutățesc, este important să consulți părerea unui specialist. Nou-născuții care prezintă simptome ale conjunctivitei ar trebui duși imediat la medic.
Conjuctivita virală este de obicei ușoară și dispare singură în decurs de o săptămână sau două. Conjunctivita bacteriană dispare singură în multe cazuri, dar unguentele cu antibiotice sau picăturile prescrise pot grăbi procesul de vindecare. În cazul conjunctivitei alergice, inflamația va dispărea singură odată ce alergenul sau factorul iritant este eliminat sau redus foarte mult. Este recomandat să ștergi secrețiile cu o cârpă caldă de câteva ori pe zi. Poate fi folosită o compresă rece pentru conjuctivita alergică sau o compresă caldă pentru conjunctivita virală sau bacteriană.