6 alimente pe care să le eviți dacă ai hipertensiune
Dietă & Fitness · Nutritie / 28.02.2019

Un diagnostic de hipertensiune arterială te expune unui risc ridicat de boli cardiace și accident vascular cerebral. Meniul joacă un rol important în prevenirea complicațiilor. Învață ce să consumi mai rar pentru a te asigura că te simți mereu bine.

Chiar dacă ai hipertensiune dieta pe care o alegi și stilul de viață pot fi modificate pentru a preveni alte afecțiuni și a ține sub control tensiunea arterială. La nivel mondial există peste 75 de milioane de persoane diagnosticate cu hipertensiune, iar multe altele au această problemă fără să știe. 
Din păcate zahărul și sarea sunt factori critici pentru gestionarea tensiunii. Va trebui să îți limitezi consumul de sodiu și zahăr, dar nu înseamnă că trebuie să te resemnezi să consumi mereu alimente cu un gust neutru. În general nu trebuie să depășești 2.300mg de sodiu pe zi, iar în ceea ce privește zahărul este esențial să îl reduci pe cel adăugat. Zahărul provenit din fructe și legume nu este o problemă. Cantitatea maximă de zahăr adăugat la nivel de zi este de 37,5g (9 linguri) pentru bărbați și 25g (6 linguri) pentru femei.

 
Iată cum trebuie să arate meniul tău pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale:

 
1. Fasolea la conservă

Are multă sare pentru prelungirea termenului de valabilitate. Este mult mai sănătos să cumperi boabe de fasole uscată, să le lași la înmuiat peste noapte, iar a doua zi să le fierbi chiar tu pentru o obține o doză importantă de proteine, fibre și compuși antiinflamatori. Prin adăugarea boabelor de fasole la mesele principale sau gustări vei menține și glicemia stabilă. Dacă vrei neapărat să folosești fasolea la conservă poți elimina până la 41% din conținutul de sodiu dacă o clătești cu apă rece înainte de a o folosi la diferite preparate.

 
2. Supele gata făcute

Poate vei fi șocat de cât de mult sodiu conțin supele gata pregătite. Este folosit pentru a evidenția aroma tăiețeilor, precum și pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului. Din fericire supa este destul de ușor de preparat acasă, așa că mai bine rezervă-ți puțin timp pentru a obține o variantă sănătoasă.

 
3. Roșiile gătite

Ai observat vreodată cât de diferit este gustul roșiilor din grădină când sunt fierte față de cele cumpărate? Acest lucru se întâmplă pentru că roșiile de pe rafturile magazinelor sunt mult mai tari pentru a avea un aspect plăcut, dar vor deveni și mai puțin gustoase. Sodiul este adăugat tocmai pentru a masca aroma neutră și a face roșiile fierte, ketchupul sau pasta de tomate să aibă un gust deosebit. Dacă prepari același lucru acasă te vei putea bucura de o aromă aparte cu mai puțină sare.

 
4. Carnea procesată

Hot dogii, baconul, cârnații sau șunca presată sunt, de asemenea, surse majore de sodiu. În plus, conțin de obicei și coloranți sau conservanți cu efecte negative asupra organismului. Mai bine cumpără carne proaspătă și fă-ți sandvișurile cu friptură slabă care nu a fost ținută într-o soluție cu multă sare înainte de a deveni masa ta de prânz.

 
5. Felurile de mâncare congelate

Știai că un preparat congelat poate fi pregătit cu până la un an înainte să ajungă în farfuria ta? Se utilizează o cantitate foarte mare de sodiu pentru a menține calitățile ingredientelor, dar nu sunt deloc potrivite dacă ai tensiunea mare. Mai bine alege variantele marcate special ca având puțină sare sau congelează acasă rețetele pe care le prepari, pe porții.

 
6. Bomboanele

Este esențial să limitezi zahărul consumat și caloriile irosite pe bomboane, dar vei avea nevoie de voință. Pentru a ține tensiunea sub control va trebui să te obișnuiești din nou cu gusturile naturale, preferând fructele proaspete când ți-e poftă de ceva dulce. Bananele sunt ideale pentru că au mult potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială. Îți poți alege și 2-3 zile pe săptămână când vei gusta 3 pătrățele de ciocolată neagră.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro