Calciul, mineralul esențial pentru prevenirea osteoporozei


“Bea lapte să ai calciu!” Îți aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital în toate etapele vieții. Încă din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta țesut osos. Mai departe, în copilărie și adolescență avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistență oaselor, pentru a regla funcția musculară și pentru a menține sănătatea dinților, părului și unghiilor. Necesarul de calciu crește pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este să i se ofere organismului cantități suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpirație, urină și materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie înlocuite zi de zi prin dietă sau medicamente care conțin calciu. În caz contrar, organismul folosește calciul din oase pentru a efectua diverse funcții, facându-le așadar mai slabe și mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Alimente bogate în calciu sunt laptele și produsele lactate, tofu, peștele, sucurile de fructe, dar și legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveții etc. Mare atenție însă la excesul de sare și cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.


Vitamina D3 ajută la absorbția calciului


Calciul nu acționează de unul singur, ci are nevoie de susținători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care conțin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbția eficientă a calciului în organism. Un astfel de medicament este IDEOS, comprimate masticabile, indicat în corecția deficitelor de calciu și vitamina D, dar și în terapia adjuvantă pentru osteoporoză. Administrat de două ori pe zi, după mese, IDEOS corectează carențele de calciu și susține asimilarea acestuia cu ajutorul vitaminei D3 din componență. Poate fi administrat în siguranță și în perioada de sarcină sau alăptare, cu condiţia ca dozele zilnice să nu depăşească 1500 mg calciu şi 600 UI de vitamina D3. Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentație, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro