Uleiul de fistic reglează digestia, crește imunitatea și previne ridurile
Sănătate · Medicina alternativa / De Amalia Skelton, 21.10.2019

Poate guști des din fisticul crocant dar te-ai gândit că și uleiul îți poate fi de folos pentru a te simți bine și a avea un ten luminos, fără imperfecțiuni? Descoperă ce beneficii are uleiul de fistic și include-l cât mai des în meniul tău sau în ritualul de înfrumusețare.

Fisticul este una dintre cele mai vechi nuci, cu originea în Asia. Datorită beneficiilor importante uleiul de fistic este cultivat în prezent în locații variate deoarece planta se adaptează foarte ușor diferitelor tipuri de sol. 

 
Profilul nutrițional

 
Iată ce conțin 100ml de ulei de fistic: 
- 557 de calorii;
- 44,44g de grăsimi;
- 0mg de colesterol;
- 1mg de sodiu;
- 1025mg de potasiu;
- 27,97g de carbohidrați;
- 10,3g de fibre;
- 20,6g de proteine;
- 107mg de calciu;
- 4,15mg de fier;
- 121mg de magneziu;
- 376mg de fosfor;
- 1,3mg de cupru;
- 2,2mg de zinc;
- 553IU de vitamina A;
- 0,160mg de riboflavină;
- 5mg de acid ascorbic;
- 226mg de vitamina E.

 
De ce ar trebui să consumi des ulei de fistic sau să-l utilizezi pentru a hidrata pielea?

Uleiul de fistic nu este doar aromat, ci îți oferă avantaje semnificative dacă îl consumi zilnic sau îl utilizezi ca tratament natural pentru îngrijirea pielii. Iată de ce nu trebuie să uiți de el la următoarea masă ori după ce te speli pe față:

 
1. Protecția pielii

Acest ulei este o sursă excelentă de vitamina E, fiind foarte util pentru menținerea barierei de protecție a pielii față de poluare și alți factori alergeni sau iritanți. Stimulează producția de globule albe care previn declanșarea afecțiunilor dermatologice sau agravarea celor existente.

 
2. Netezirea pielii

Uleiul de fistic poate deveni un element esențial în cadrul rutinei de îngrijire, mai ales dacă tenul tău este afectat de acnee ori eczemă. Reduce semnele lăsate de coșuri, previne apariția liniilor de deshidratare și reduce adâncimea ridurilor existente.

 
3. Accelerarea ritmului de creștere a părului

Aplicarea uleiului de fistic la nivelul scalpului și pe toată lungimea firelor stimulează creșterea. Părul va deveni mai elastic, strălucitor și rezistent. De asemenea, nu vei mai observa multe fire de păr pe perie și îți va fi ușor să-l aranjezi pentru a obține coafura dorită.

 
4. Prevenirea fluctuațiilor glicemiei

Uleiul de fistic este foarte util pentru a menține glicemia stabilă. Stimulează producția de insulină și menține un nivel normal al zahărului în sânge.

 
5. Reducerea colesterolului

Include cât mai des uleiul de fistic în cadrul meselor principale sau gustărilor pentru a scădea valoarea colesterolului „rău” de tip LDL și a trigliceridelor. În timp ce te bucuri de gustul aromat vei preveni depunerea grăsimilor pe pereții arterelor și îți va crește și nivelul de colesterol „bun” de tip HDL.

 
6. Prevenirea diabetului

În afară de echilibrarea glicemiei, uleiul susține și prelucrarea proteinelor și transformarea lor în aminoacizi, crescând în acest mod toleranța la glucoză.

 
7. Creșterea imunității

Vitamina C din acest ulei previne epuizarea și face organismul mai rezistent în fața virușilor sau bacteriilor care pot declanșa răceala și gripa. 

 
8. Stimularea digestiei

Dacă vei consuma acest ulei zilnic nu vei mai avea parte de crampe, gaze sau constipație. Crește ritmul de prelucrare a grăsimilor și stimulează producția de enzime digestive. Fibrele din componența uleiului previn constipația și asigură eliminarea toxinelor la momentul potrivit.

 
9. Prevenirea degenerescenței maculare

Combinația de vitamine din acest ulei protejează vederea persoanelor de vârsta a treia, dar este utilă și dacă trebuie să petreci multe ore în fața calculatorului.

 
10. Stimularea fluxului de oxigen și nutrienți spre creier

Uleiul de fistic este bogat în vitamina B6 și favorizează circulația normală a sângelui. Astfel, nutrienții și oxigenul vor ajunge mai rapid spre creier, fiind stimulate funcțiile nervilor cranieni.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro