5 mituri despre henna
Deși henna este o alternativă sigură pentru vopselele chimice, există multe idei eronate legate de folosirea, păstrarea sau prepararea mixului care dă o nuanță naturală părului, în timp ce-l îngrijește de la rădăcini până la vârfuri.
Dacă te-ai hotărât să renunți la formulele cu ingrediente agresive care favorizează alergiile, henna poate fi soluția eficientă pentru a crea o culoare interesantă sau pentru a acoperi firele albe. Este important să știi care sunt ideile greșite legate de acest procedeu de colorare a părului pentru a te asigura că ai cele mai bune rezultate de fiecare dată când îl folosești.
Iată care sunt principalele mituri legate de henna:
1. Dacă folosesc suc de lămâie voi obține o culoare mai intensă
În rețetele recomandate online se include foarte des și sucul de lămâie, cu scopul de a intensifica nuanța finală obținută, mai ales dacă este vorba despre o culoare închisă.
Realitatea: Deși includerea sucului de lămâie în mixul de henna poate favoriza obținerea unei culori foarte închise va exista un risc ridicat de deteriorare a părului. Acest suc are un grad de aciditate ridicat și va elimina toate uleiurile naturale de pe suprafața părului și scalpului. Dacă îl vei folosi des părul tău se va subția și se va rupe ușor, iar tu vei pierde avantajele principale pe care le oferă henna: fortificarea și creșterea elasticității părului. Sucul de lămâie acționează împotriva plantei de henna și nu va permite îndesirea și intensificarea strălucirii părului.
Soluție alternativă: Poți obține o culoare mai închisă fără suc de lămâie. Este suficient să folosești apă caldă sau fierbinte când pregătești amestecul de henna. Pune mixul într-un recipient etanș și lasă să oxideze într-un loc călduros 9-10 ore.
2. Trebuie să păstrez pudra de henna în congelator
Foarte multe persoane congelează pachetele cu pudră de henna de îndată ce le cumpără, fiind convinse că le vor conserva calitățile pentru o perioadă mai lungă de timp.
Realitatea: Nu este nevoie să congelezi henna decât dacă ai preparat deja mixul pentru vopsire. Pudra poate fi păstrată într-un recipient etanș, departe de lumină și într-un loc uscat. Este mai bine să o ții în pachetul original decât să o muți într-o altă cutie. Nu se recomandă să pui henna la congelator pentru că umezeala va afecta consistența pudrei, iar când o vei dezgheța pentru a o utiliza vei observa multe cocoloașe și va fi dificil să pregătești un amestec omogen.
3. Nu pot folosi ustensile metalice când pregătesc amestecul de henna
Vei găsi peste tot acest sfat, considerându-se că orice ustensile metalice sunt incompatibile cu mixul de henna.
Realitatea: Este adevărat că aluminiul și fierul vor reacționa negativ cu henna și pot provoca efecte nedorite, dar poți utiliza ustensile din oțel inoxidabil fără probleme. Data viitoare când te vopsești alege un vas și ustensile din oțel inoxidabil, ceramice sau de sticlă. Spală-le cu atenție înainte și după ce ai terminat pentru a preveni acumularea particulelor de henna și pătarea lor.
4. Henna îmi va usca părul dacă o aplic după o decolorare
Există și impresia că aplicarea unui mix de henna pe un păr decolorat va cauza uscarea și ruperea firelor, dar contează foarte mult ce fel de produs folosești.
Realitatea: Părul se ve degrada și se poate rupe numai dacă alegi o variantă de henna care conține conservanți și PPD, precum și dacă adaugi suc de lămâie. O variantă de henna pură îți va face părul mai puternic deoarece completează keratina, proteina din care este compus părul. Henna poate reface chiar și părul afectat de decolorări succesive. Condiția este să nu o amesteci decât cu apă caldă sau ceai negru, evitând orice substanță acidă cum ar fi sucul de lămâie, sucul de lime sau vinul.
5. Nu pot aplica henna dacă mi-am vopsit părul cu o vopsea chimică
Se spune adesea că henna nu va prinde dacă părul a fost colorat în prealabil cu o formulă chimică sau că se va face verde.
Realitatea: Nuanțele verzui sau culorile care nu prind se datorează utilizării unor produse care conțin conservanți. Dacă alegi henna naturală părul nu va deveni verde. În cazul în care folosești și indigo este posibil să observi o strălucire verzuie, dar va dispărea după 3-5 zile, interval în care nuanța devine mai complexă și se armonizează cu restul firelor.