Ce se întâmplă când loțiunile cu protecție solară ajung în sânge
Un studiu recent a constatat că unele substanțe chimice din loțiunile cu protecție solară pot fi regăsite în sânge doar la o zi după aplicarea acestora.
Însă nu te speria încă! Loțiunile cu protecție solară încă sunt considerate a fi sigure pentru uz și nici măcar nu trebuie să schimbi marca pe care o folosești în prezent. Iată ce se întâmplă când loțiunile cu protecție solară ajung în sânge!
Este nociv ca loțiunile cu protecție solară să fie absorbite prin piele?
Nu neapărat. Știam de mult timp că acestea pot fi absorbite, deci nu este o veste nouă. Specialiștii în sănătate presupun că există o absorbție, dar dacă nivelul este peste 0,5 ng/mL, ar trebui efectuate studii suplimentare de siguranță. Noul studiu a stabilit că nivelul poate ajunge atât de ridicat doar dacă aplici foarte multă loțiune cu protecție solară.
Despre cât de multă loțiune cu protecție solară este vorba? Oamenii din studiu au folosit o cantitate mai mare de loțiune cu protecție solară decât ar folosi orice persoană în viața reală. Cercetătorii au urmat instrucțiunile pe care ar trebui să le urmeze orice persoană, aplicând două miligrame de cremă cu protecție solară pe centimetru pătrat de piele. Apoi, au aplicat aceeași cantitate din nou și din nou pe tot parcursul zilei. În mod realist, cei mai mulți oameni aplică un sfert sau o jumătate din această cantitate la un moment dat și reaplică o cantitate mai mică de loțiune sau chiar deloc în restul zilei.
Ar trebui să nu mai folosești produsele cu protecție solară?
Trebuie să utilizezi cu siguranță produse cu protecție solară, deoarece beneficiile lor sunt demonstrate și nimic din acest studiu nu sugerează faptul că loțiunile cu protecție solară sunt periculoase. Doar că nu sunt atât de bine înțelese precum credeam noi.
Dacă ești îngrijorată, o alternativă este să folosești loțiuni cu protecție solară care conțin oxid de titan sau oxid de zinc, componentele acestora nefiind absorbite de piele. Însă acestea vin cu propriile dezavantaje. Un strat gros din aceste loțiuni aplicat pe piele poate da pielii o nuanță albă și s-ar putea să nu protejeze împotriva întregului spectru UV.
Doctorul dermatolog Anjali Mahto a declarat că nu își va schimba modelul de utilizare sau produsele cu protecție solară pe baza constatărilor din acest studiu. Aceasta a declarat că studiul este interesant, însă acesta nu reflectă modul în care oamenii folosesc loțiunile cu protecție solară în viața reală.