6 ceaiuri pentru cistită care reduc disconfortul și durerea
Cistita este cea mai frecventă infecție semnalată de femei și una dintre cele mai dureroase. Dacă și tu ai primit acest diagnostic precis știi cât de neplăcută este durerea specifică, dar există alternative pentru tratamentele cu antibiotice. Testează principalele ceaiuri pentru cistită și te vei simți mai bine fără să periclitezi compoziția florei intestinale.
Cistita poate apărea destul de des, dar dacă ai luat deja mai multe runde de antibiotice care îți lasă organismul vulnerabil probabil te întrebi dacă nu există și o soluție alternativă pentru a te simți bine. Această afecțiune se manifestă prin inflamarea vezicii urinare, iar durerile sunt localizate la nivelul uretrei. Infecția durează de obicei câteva zile, simptomele specifice fiind durerea la urinare, nevoia frecventă de a urina deși se elimină cantități reduse de lichid, urina tulbure, senzația de usturime și durerile în zona abdomenului inferior. În cazurile severe se poate observa și sânge în urină.
Nu trebuie să ignori cistita luând analgezice, ci este esențial să o tratezi pentru că infecția se poate răspândi spre rinichi.
Iată care sunt factorii de risc pentru cistită:
- igiena deficitară (este esențial să te ștergi din față spre spate când mergi la toaletă);
- deshidratarea;
- consumul excesiv de zahăr;
- amânarea urinării;
- activitatea sexuală frecventă (trebuie neapărat să urinezi înainte și după pentru a reduce riscurile).
Ceaiuri pentru cistită care combat infecția și durerile
Cu cât începi să tratezi cistita mai rapid, cu atât ai șanse mai mari să previi agravarea infecției și va dura mai puțin să neutralizezi disconfortul resimțit.
Iată care sunt principalele ceaiuri pentru cistită pe care trebuie să le încerci:
1. Ceai de pătrunjel
Are un puternic efect antiinflamator și oprește rapid durerea. Pune 3 lingurițe de frunze proaspete de pătrunjel la o cană de apă clocotită și lasă la infuzat 5 minute. Strecoară și bea ceaiul obținut.
2. Ceai de cimbru
Acționează împotriva microbilor și reduce inflamația provocată de cistită. Efectul lui antibacterian îl face o alternativă ideală pentru antibiotice, iar gustul interesant te va face să uiți că este, de fapt, un tratament. Pune 1-2 crenguțe de cimbru într-o cană de apă fierbinte, apoi lasă la infuzat 5 minute.
3. Ceai de gălbenele
Are un efect de liniștire asupra organismului și elimină bacteriile. Pune un pliculeț de ceai la o cană de apă fierbinte și lasă la infuzat 3-5 minute, apoi bea încet ceaiul.
4. Ceai de urzică
Reduce durerile și are un efect diuretic, accelerând eliminarea bacteriilor din organism. Pune 1-2 lingurițe de frunze de urzici la o cană de apă fierbinte, lasă la infuzat 5-10 minute, strecoară și bea lichidul.
5. Ceai de sunătoare
Este o plantă folosită adesea pentru reducerea stresului, fiind un antidepresiv natural. În cazul cistitei ceaiul de sunătoare va relaxa mușchii și va combate inflamațiile de la nivelul vezicii urinare. Bea ceai de sunătoare când ai cistită pentru a elimina anxietatea, starea de tensiune, inflamațiile și durerile care afectează abdomenul inferior. Pune 1-2 lingurițe de flori la o cană cu apă fierbinte, lasă la infuzat 3-5 minute, strecoară și bea ceaiul.
6. Ceai de luminița nopții
Acest ceai este o sursă foarte bună de uleiuri volatile benefice pentru organism, fiind utilizat pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, a sindromului de colon iritabil, a reumatismului și a problemelor de circulație a sângelui. Ceaiul de luminița nopții are efect analgezic, reduce inflamațiile și vindecă membrana de la nivelul vezicii urinare. Pune o lingură de flori la o cană de apă fierbinte, lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară.