Greșeli pe care să le eviți dacă porți lentile de contact
Atunci când porți lentile de contact, trebuie să fii atent să nu crești riscul apariției unei infecții, care poate duce la probleme grave ale ochilor. Iată ce greșeli ar trebui să eviți dacă porți lentile de contact!
Ce nu ar trebui să faci dacă porți lentile de contact?1. Dormi cu lentilele de contact
Enzimele și anticorpii care protejează suprafața ochilor au nevoie de oxigen pentru a lupta împotriva germenilor. Atunci când ochii sunt închiși în timpul nopții, contactul cu aerul este redus, iar dacă porți și lentilele de contact, atunci va disponibil chiar și mai puțin oxigen.
2. Îți scoți sau pui lentilele cu mâinile murdare
Pentru a evita transferul de uleiuri, murdărie și bacterii în ochi, spală-te pe mâini înainte de a scoate sau pune lentilele. Lentilele de contact sunt deja organisme străine corpului. Iar în momentul în care adaugi și germeni în această combinație, poți crește semnificativ riscul apariției unei infecții.
3. Nu îți cureți lentilele
Chiar dacă folosești o soluție de curățare, tot trebuie să freci lentilele în palma bine curățată pentru a elimina germenii și acumularea de proteine. După frecare, lasă lentilele să stea în soluție peste noapte, pentru a elimina resturile de deșeuri pe care degetele le-au ratat.
4. Nu schimbi soluția de curățare în fiecare zi
Atunci când nu schimbi soluția de curățat lentilele zilnic, este ca și cum ți-ai spăla rufele în apă murdară. Ar trebui să folosești întotdeauna soluție salină proaspătă și nu este recomandat să pui soluția salină veche peste cea curată. De fapt, ar trebui să golești carcasa după ce îți pui lentilele de contact în ea, după care să le clătești cu soluție salină proaspătă.
5. Faci duș și înoți cu lentilele la ochi
Specialiștii în sănătate recomandă păstrarea lentilelor de contact departe de apă, inclusiv apa de la piscină, pentru a evita o infecție rară, dar care poate provoca orbirea, cauzată de Acanthamoeba, precum și alte tipuri de infecții. Ferește-te și de apa de la robinet! Încerci să faci tot ce poți pentru a nu introduce germeni în ochi, iar apa de la robinet s-ar putea să îți dea planurile peste cap. Bacteriile și paraziții din apă pot fi prinși sub lentile, în special în piscine. Dacă înoți des, ai putea să investești într-o pereche de ochelari cu protecție.
6. Greșeli pe care să le eviți dacă porți lentile de contact: Ții lentilele prea mult la ochi
Atunci când ești acasă și în weekenduri, dă-le ocazia ochilor să facă o pauză și poartă ochelarii de vedere! Nu ar trebui să porți perechea de lentile de contact pentru mai mult de 12-14 ore pe zi.