Mituri despre bani
Pe lângă lucrurile obișnuite pe care le ai de făcut în fiecare lună, cum ar fi plătitul facturilor și întreținerii, trebuie să te gândești și la alte aspecte când vine vorba despre bani. Întrebarea este ce mituri despre bani te pot împiedica să optezi pentru cele mai bune alegeri financiare personale.
Ce mituri despre bani îți pot influența alegerile?
1. Îți poți permite anumite lucruri dacă îți faci rate mici
Această idee că ne putem permite ceva doar pentru că rata lunară este una scăzută se poate manifesta adesea sub forma unui credit ipotecar, a unei mașini sau a oricărui alt plan de plată. Consumatorii au tendința de a-și alege suma de plată lunară, fără a ține seama de durata împrumutului și de plata în avans. În realitate, doar pentru că o rată la o casă este de numai 200 EUR pe lună, nu înseamnă automat că îți poți permite acest lucru. Este important să iei în considerare plata în avans și termenul de leasing / împrumut, care poate fi unul foarte lung.
2. Trebuie să te concentrezi pe plata datoriilor în loc de a face economii
Ai simțit vreodată nevoia să ai și un fond de urgențe atunci când te-ai gândit să îți folosești toate economiile pentru a plăti datoriile? Pare logic să amâni puțin economiile pentru a-ți plăti ratele, mai ales când sunt destul de mici. Cu toate acestea, pot exista situații care te pot trage și mai tare în jos, dacă nu ai un fond de urgențe care să acopere cheltuielile surpriză.
3. Trebuie să ai un venit mare pentru a strânge o avere
Pare destul de intuitivă această frază, nu? Însă salariul pe care îl ai are foarte puțin de-a face cu abilitatea de a strânge bani. Ai auzit vreodată că nu contează cât câștigi, ci cât economisești? Factorul cel mai important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când te gândești la avere nu este salariul, ci suma pe care o strângi de-a lungul timpului, conform specialiștilor.
4. Mai mulți bani te fac mai fericit
Atunci când ai datorii sau nu ai un salariu care să te satisfacă, este ușor să cazi în capcana aceasta, crezând că atunci când o să ai mai mulți bani, vei fi mai fericit. Însă atunci când reușești să atingi pragul financiar mult dorit, s-ar putea să-ți dai seama că lucrurile nu stau cum te-ai așteptat. Dacă îți cheltuiești banii pe lucruri, acele achiziții te vor face fericit pe termen scurt, dar această fericire va dispărea rapid. Iar apoi nu vei mai avea nici bani și nici fericire.