Există un tratament pentru sindromul premenstrual?


Principiile de tratament ale sindromului premenstrual cunosc trei abordări: educația femeilor, modificarea alimentației și stilului de viață și tratamentul medicamentos.

Educația pacientelor cu privire la sindromul premenstrual va determina o mai bună înțelegere a simptomelor precum și certitudinea că suferința se va sfârși o dată cu terminarea menstruației. Păstrarea unui jurnal lunar determină asumarea bolii prin monitorizarea simptomelor, creșterea capacității de reacție și de luptă împotriva bolii, precum și eliberarea stresului.


O nutriție echilibrată contribuie la starea generală de bine atât fizică cât și mentală. Scăderea cantității de alcool, cofeină, zahăr și sare poate conduce la ameliorarea simptomatologiei. Se recomandă o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre, precum și administrarea unor suplimente alimentare care conțin vitamina B6, vitamina A și E, calciu, zinc și magneziu. S-a observat că intensitatea bolii scade prin fracționarea alimentației în șase sau mai multe mese mici pe zi, menținându-se astfel un nivel constant al insulinei.


Un program regulat de exerciții fizice contribuie la menținerea stării generale de sănătate precum și la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Somnul suficient este de asemenea important pentru succesul tratamentului. Privarea de somn poate exacerba oboseala și starea de iritabilitate.

Terapia medicamentoasă include antiinflamatoarele non-steroidiene (aspirina, ibuprofen) care ameliorează cefaleea, durerile musculare sau articulare și crampele. Medicația antidepresivă se utilizează cu succes în cazuri atent selecționate, putând ameliora oboseala, problemele de somn precum și apetitul exagerat. Diureticele scad retenția de fluide prezentă în sindromul premenstrual. Medicația hormonală precum și pilulele contraceptive pot fi utile în strategia de control al sindromului premenstrual.


Sindromul premenstrual nu poate fi prevenit, dar o strategie terapeutică individualizată pentru fiecare femeie în parte poate ameliora simptomele crescând astfel calitatea vieții pacientelor care suferă de această boală.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro