Care sunt cauzele sindromului premenstrual?


Cauzele exacte ale sindromului premenstrual sunt încă necunoscute, dar au fost identificați o serie de factori care pot contribui la apariția afecțiunii:

1. Modificările hormonale. Simptomatologia variază cu fluctuațiile hormonale și dispare în sarcină și menopauză
Depresia nediagnosticată poate fi responsabilă pentru manifestările severe ale sindromului premenstrual, cu toate că nu poate fi incriminată pentru toate simptomele
2. Schimbări chimice la nivelul sistemului nervos. Cercetările recente arată cu variația anumitor substanțe chimice cu rol de neurotransmițători (serotonină) care influențează dispoziția ar putea fi incriminată în apariția sindromului premenstrual

3. Alimentația dezechilibrată. Deficitul de vitamina B6 sau a unor acizi grași esențiali, consumul de alcool și cofeină pot conduce la apariția sau agravarea simptomatologiei.
4. Stresul. Stresul poate agrava manifestările sindromului premenstrual.


Diagnosticul sindromului premenstrual


Nu există un algoritm standard de diagnostic al sindromului premesntrual. Ca parte a strategiei de diagnostic se recomandă testarea funcției tiroidei, deoarece anumite afecțiuni tiroidiene pot avea o simptomatologie similară sindromului premenstrual. Un alt element important pentru diagnostic este reprezentat de întocmirea unui jurnal lunar al simptomelor pentru cel puțin două luni, care să conțină: momentul apariției și terminării menstruației, momentul apariției și intensitatea simptomelor înaintea și în cursul menstruației.


Conform Societății Americane de Obstetrică și Ginecologie diagnosticul de sindrom premenstrual se impune atunci când:
Simptomatologia apare în ultimele două săptămâni înaintea menstruației;Simptomele afectează calitatea vieții;Au fost excluse alte cauze medicale cu simtome asemănătoare: depresie, afecțiuni ale tiroidei, sindrom de oboseală cronică, sindromul colonului iritabil.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro