Dieta fără gluten: Ce presupune şi la ce te ajută ea?

Gastroenterologie / 25.09.2014

Află totul despre problemele pe care le poate cauza glutenul în corp de la dr. Alina Stănescu Popp, medic primar specializat în gastroenterologie pediatrică.

Glutenul este o proteină foarte greu digerabilă şi care cauzează multe probleme, în special persoanelor care au o intoleranţă şi suferă de boala celiacă (celiachie). Această afecţiune este una dintre cele mai comune boli din lume, astfel că în Europa şi Statele Unite ale Americii aproximativ 1 din 100 de indivizi este afectat de ea. Ea se poate declanşa oricând, la orice vârstă, fără să fi avut neapărat simptome înainte.

Pentru că nu avem enzimele necesare pentru a digera în totalitate glutenul, acesta ajunge în intestinul subţire incomplet digerat, explică dr. Alina Stănescu Popp, medic primar pediatru cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică. Acest lucru nu generează probleme persoanelor sănătoase, însă pentru cele cu intoleranţă la gluten poate să fie un calvar.


Orice cantitate mică de gluten ingerat poate să cauzeze o mulţime de simptome deranjante. Dr. Alina Stănescu Popp avertizează însă cu privire la faptul că există şi cazuri în care persoana afectată nu prezintă niciun simptom şi ajunge să depisteze boala după ani întregi când apar diverse complicaţii, unele fără legătură cu tulburările digestive.

"Există şi cazuri în care celiachia nu manifestă simptome zgomotoase, ci este mai degrabă un soi de disconfort greu de localizat, legat sau nu de partea digestivă. Apoi ea poate să-şi facă simţită prezenţa în urma unor complicaţii care aparent nu au nicio legătură cu sistemul digestiv, precum ar fi o fractură de şold sau tulburările de fertilitate", avertizează specialistul.


În copilărie însă, celiachia se manifestă prin diverse simptome zgomotoase care trebuie să-l determine pe părinte să ducă copilul la un consult de specialitate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro