Dieta pentru endometrioză: ce te ajută și ce preparate să eviți
Dietă & Fitness · Nutritie / 21.06.2019

Dacă ai fost diagnosticată cu endometrioză este indicat să reduci consumul de alimente care favorizează inflamațiile sau care ridică nivelul de estrogen pentru că îți vor agrava simptomele. Descoperă cum ar trebui să-ți constitui meniul pentru a te simți mai bine.

În cazul în care suferi de endometrioză trebuie să știi că și meniul zilnic are un rol important în strategia de ameliorare a stării tale generale. O dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale este ideală pentru a reface echilibrul organismului și a reduce durerile asociate cu această afecțiune.
 
Grăsimile sănătoase trebuie obținute din:
- avocado;
- ulei de măsline;
- nuci și semințe crude;
- somon, macrou, ton, hering și păstrăv.
 
Potrivit specialiștilor, femeile care au endometrioză trebuie să reducă și consumul de cafeină și alcool pentru că aceste două substanțe pot crește nivelul de estrogen. Dacă nu consumi pește poți lua suplimente cu Omega-3 pentru a obține efectul benefic. Contează și să crești cantitatea de fibre consumată la nivel de zi. Fibrele sunt o parte esențială dintr-un meniu sănătos și mențin un nivel redus de estrogen în organism. De fiecare dată când alegi fructe și legume proaspete ca surse principale de fibre vei obține vitamine, minerale și antioxidanți care acționează rapid împotriva inflamațiilor.

 
Iată ce regimuri speciale te pot ajuta:

 
1. Dieta fără gluten

Alegerea produselor fără gluten este un trend din ce în ce mai popular și este o măsură recomandată mereu pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Noutatea este că și femeile care au endometrioză pot beneficia în urma acestui regim, care va diminua durerile și celelalte simptome specifice. În cadrul unui studiu realizat în 2017 la care au participat 156 de femei diagnosticate cu endometrioză s-a constatat că 75% dintre participante au obținut reducerea semnificativă a durerilor după ce au urmat acest regim timp de 12 luni.

 
2. Dieta FODMAP

În cadrul acestei diete se elimină anumite tipuri de carbohidrați din meniul zilnic pentru a se reduce iritarea tractului digestiv. Scopul este să i se adcorde un interval sistemului digestiv pentru a se reface.
După ce s-au exclus alimentele problematice timp de 2-3 luni acestea pot fi reintroduse lent în dietă pentru a se observa dacă organismul le tolerează. Este o dietă destul de dificilă pentru că presupune eliminarea multor alimente din meniu și anume:
- produsele lactate;
- glutenul;
- alimentele procesate;
- zahărul adăugat.
Este foarte util să ții un jurnal alimentar în care să-ți notezi ce simptome ai după ce consumi aceste alimente și să observi ce ce întâmplă când le elimini din meniul tău. Vei avea nevoie de ajutorul unui nutriționist pentru a urma dieta FODMAP pentru că trebuie să ții cont de mai multe categorii de simptome și să analizezi cu atenție alimentele problematice. Trebuie să te pregătești înainte de a încerca acest plan de alimentație pentru că va trebui să te gândești din timp ce să mănânci la fiecare masă, fără a risca să încalci regulile.

 
Poți preveni endometrioza?

Din păcate nu ai cum să previi această afecțiune, dar poți reduce riscurile prin evitarea ingredientelor artificiale și a alimentelor procesate, care pot crește nivelul de estrogen. Schimbările din meniul zilnic și includerea exercițiilor fizice în rutina ta pot ține sub control simptomele, dar nu vor vindeca afecțiunea dacă deja s-a manifestat.
Pentru a-ți da seama dacă meniul curent îți influențează starea va trebui să experimentezi cu diferite alimente, notând ce simptome ai de fiecare dată. Nu te grăbi să tragi concluzii după numai câteva zile pentru că vei avea nevoie de cel puțin 4 luni pentru a putea stabili ce preparate îți fac bine și ce ar trebui să excluzi din meniul tău.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro