Medicamentele
Unele medicamente, prescrise de doctor sau luate fără prescripție medicală, pot avea ca efect advers apariția palpitațiilor. Printre aceste medicamente se numără: antibioticele, medicamentele antifungice, substanțele inhalatorii pentru persoanele suferinde de astm, medicamentele pentru răceală și gripă, pastilele de slăbit, medicamentele prescrise pentru afecțiuni psihice, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii și cele pentru bolile tiroidiene. Dacă folosești una sau mai multe clase din aceste medicamente, întreabă doctorul dacă îți pot afecta ritmul cardiac. Nu renunța la medicamente înainte de a te consulta cu doctorul tău.
Hipoglicemia
Ai observat vreodată că te simți amețit, slăbit și irascibil dacă ai sărit peste o masă? Atunci când nivelul de zahăr din organism scade, organismul secretă hormonii de stress, așa cum este adrenalina, pentru a se pregăti pentru absența hranei. Adrenalina mărește ritmul cardiac.
Hiperactivitate tiroidiană
Glanda tiroidă are forma unui fluture și se situează la baza gâtului. Este responsabilă pentru producerea hormonilor necesari metabolismului dar și în alte activități ale organismului. O glandă tiroidă foarte activă (afecțiune numită hipertiroidism)poate produce prea mulți hormoni. Acest lucru poate conduce la accelerarea ritmului cardiac până la situația în care simți bătăi puternice în piept. Ritmul cardiac poate fi perturbat și de folosirea în exces a medicamentației pentru tratarea hipotiroidismului (glanda tiroidă leneșă).
Probleme de ritm cardiac
Uneori, problemele legate de ritmul cardiac, generic numite aritmii, pot cauza palpitații. Fibrilațiile atriale apar atunci când partea superioară a inimii, numită atriu își accelerează bătăile, în loc să bată constant. Tahicardia supraventriculară este caracterizată de un ritm al bătăilor neobișnuit de rapid, care începe în partea superioară a inimii. Tahicardia ventriculară este reprezentată de un ritm cardiac rapid, cauzat de o funcționare anormală a părții inferioare a inimii, numită ventricul.
Alcoolul
Dacă ești un mare consumator de alcool sau bei mai mult decât de obicei, este posibil să simți că inima îți bate mai repede sau mai tare. Acest lucru se întâmplă de obicei la sfârșitul săptămânii, atunci când oamenii beau mai mult, ceea ce i-a adus porecla de „sindromul inimii de weekend.” Dar unor oameni li se poate întâmpla chiar dacă nu consumă decât o cantitate mică de alcool.
Contracții ventriculare premature
Acestea sunt de fapt bătăi în plus ale inimii, care apar atunci când ventriculii se contractă prea repede. Bătaia în plus scoate inima din ritmul obișnuit și o face să bată mai repede, mai puternic sau să creeze senzația că sare din piept. Dacă ai o inimă sănătoasă, atunci astfel de contracții ocazionale nu trebuie să te îngrijoreze. Dar dacă suferi de o boală de inimă, atunci este posibil să ai nevoie de tratament pentru aceste bătăi în plus.
Cocaina și alte droguri
Substanțele interzise, așa cum amfetaminele, cocaina și ecstasy, sunt foarte periculoase pentru inimă. Cocaina crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și distruge mușchiul inimii. Amfetaminele stimulează sistemul nervos care determină creșterea ritmului cardiac. Ecstasy contribuie la eliberarea unui compus chimic, numit norepinefrină, care determină creșterea ritmului de bătăi ale inimii.
Când să merg la doctor?
Dacă ești sănătoasă, probabil că nu trebuie să-ți faci griji din cauza palpitațiilor care apar ocazional și care nu durează mai mult de câteva secunde. Dar, este necesar să mergi la un doctor dacă unul sau mai multe dintre următoarele simptome apar des: durere sau presiune în piept, dificultăți de respirație, amețeli, senzație de leșin.