Deși sună înspăimântător, de cele mai multe ori nu este nimic grav și foarte rar este nevoie de tratament. Cunoscând cauzele care determină inima să funcționeze incorect, vei știi că nu este nevoie să intri în panică și când este nevoie să suni pentru asistență medicală.
De ce ai palpitații la inimă? 13 cauze
Stresul și anxietatea
Emoțiile puternice pot declanșa eliberarea unor hormoni care contribuie la mărirea ritmului cardiac. Corpul tău se pregătește să facă față unei amenințări, chiar dacă nu te pândește niciun pericol. Atacurile de panică sunt de fapt manifestări puternice ale fricii care pot să dureze câteva minute. Printre simptomele atacurilor de panică se numără pulsul accelerat, transpirația, fiori, dificutățile de respirație și durerile în piept. Un atac de panică poate fi confundat cu un atac cardiac. Dacă nu ești sigur de ceea ce ți se întâmplă, solicită imediat ajutor medical.
Exercițiile fizice
Sportul este foarte benefic. O alergare rapidă sau un circuit rapid de bicicletă vor face ca inima ta să bată mult mai repede. În felul acesta, inima pompează mai mult sânge pentru a pune în mișcare mușchii pe durata antrenamentului. Dacă inima ta bate prea puternic sau prea repede, cauza poate fi reprezentată de faptul că nu te-ai mai antrenat o perioadă mai îndelungată și ți-ai ieșit din formă. Bătăile neregulate sau aritmia pot cauza palpitații atunci când te antrenezi.
Cofeina
Simți că inima îți bate mai repede sau mai tare după cafeaua de dimineață? Cofeina este stimul pentru creșterea ritmului cardiac, indiferent dacă sursa este cafeaua, un suc, o băutură energizantă, ceaiul, ciocolata sau orice altă sursă. Un studiu a arătat că atunci când este preluată din cafea, ceai sau ciocolată, cofeina nu provoacă palpitații în rândul oamenilor care nu suferă de boli cardiace. Dar experți nu au reusit să determine dacă în cazul persoanelor cu probleme cardiace, cofeina poate declanșa fluctuații cardiace.
Nicotina
Nicotina este un aditiv chimic din țigări și din alte produse pe bază de tutun care determină creșterea presiunii arteriale și a ritmului cardiac. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru inima ta este să te lași de fumat, deși ritmul cardiac nu se va încetini imediat. Plasturii și alți înlocuitori ai nicotinei pot determina de asemenea un ritm cardiac crescut. Palpitațiile pot apărea și ca urmare a renunțării la nicotină dar ele dispar după 3-4 săptămâni după ce renunți la fumat.
Schimbările hormonale
Unele femei pot observa o dereglare a ritmului cardiac în perioada de ciclu, atunci când sunt gravide, când se apropie sau sunt la menopauză. Motivul este reprezentat de nivelul hormonal. De obicei, dereglarea ritmului cardiac este temporară și nu ridică motive de îngrijorare. În timpul sarcinii, palpitațiile pot apărea în cazul unei persoane anemice, ca urmare a numărului scăzut de globule roșii, celulele responsabile de transportul oxigenului în organism.
Febra
În timpul unei răceli care se manifestă și cu episoade de febră, organismul folosește mai multă energie decât în mod obișnuit. Acest lucru poate determina apariția palpitațiilor. Pentru a afecta ritmul cardiac, temperatura trebuie să crească peste 38⁰ Celsius.