Meniu traditional
Mod de preparare
Aperitivul recomandat este o piftie din carne de porc dar si de vita, traditionala friptura de porc (cine nu cumpara macar o bucatica sa aiba pe masa de Craciun) si cozonacul, care face casa sa miroasa a sarbatori.Racitura (piftie de porc si vitel)
Ingrediente: 1 kg. picioare, 3 litri apa, o capatana de usturoi, sare.
Mod de preparare: Piftiile se pot face din picioare si din urechi de porc, dar si din picioare de vitel. Mai gustoase ies cele amestecate.
Se pun la fiert, intr-un vas cu apa rece, doua picioare de porc si doua de vitel, bine spalate si curatite. Se lasa sa fiarba descoperite, la foc mic, si din cand in cand se ia spuma. Se sareaza. Sunt gata atunci cand carnea se desface usor dupa os. Se scot oasele inainte de a se raci si se aseaza carnea in farfurii. Zeama se curata de grasime si se incearca daca este destul de legata, punand cateva picaturi pe o farfurioara. Daca acestea se intaresc la rece, se da la o parte oala cu zeama si se lasa sa se limpezeasca. In caz contrar se lasa pe foc, sa mai dea cateva clocote. Dupa gust, se poate adauga in zeama putin usturoi pisat, inainte de a fi strecurata. Se toarna apoi zeama peste carnea din farfurii si se lasa sa se prinda. Inainte de a fi servite se pot rasturna, stergand fundul farfuriei cu un servet muiat in apa fierbinte.
Friptura de porc la tava
Ingrediente: 1 kg. carne de porc, ulei, 5-6 catei de usturoi, 3-4 cepe, 3 morcovi.
Mod de preparare: Se spala carnea, se sareaza foarte putin si se aseaza intr-o tava cu ulei si apa, apoi se pune in cuptor. Ceapa, curatata si spalata, se lasa intreaga, morcovii si usturoiul se taie marunt, dupa curatire si spalare si se pun alaturi de friptura din tava. Cand carnea este bine patrunsa, se inlatura ceapa, iar morcovii si usturoiul se paseaza prin sita si se servesc cu carnea taiata felii.
Cozonac
Ingrediente: 1 kg. faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g. zahar, 250 g. unt, 2 linguri ulei, lapte cat cuprinde (cam jumatate de litru), 1 lingura rom, vanilie, 50 g. drojdie, 1 lingurita rasa de sare.
Mod de preparare: Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Se oparesc intr-o oala mica 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit maiaua atat cat sufera degetul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana face basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau tos, turnat putin cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa. Cand plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, putin cate putin, untul topit, cald, iar daca aluatul pare prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau de fereastra, si se lasa sa creasca doua-trei ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se impletesc pe masa de aluat presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit si se tin aproape o ora. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framantat se pot adauga si stafide fara samburi, dupa ce au fost alese, spalate si sterse intr-un servetel.
eu - dragii mei, dv toti cei ce scrieti aici retetele romanesti cu sau fara influente - MA SIMT EXCEPTIONAL DE BINE AICI LA DV... sinteti MARI MAESTRII BUCATARI se vede si se simte de la o posta mirosul micarurilor dv... drept pentru care tin din toata inima mea romaneasca sa VA MULTUMESC...! nu va opriti aici... bogatia bucatariei romanesti este vestita si chiar daca putini recunosc, muncarurile noastre sunt exceptionale... ! sa ne traiti si sa continuati aceasta munca DELICIOASA...! cu mare dreg de dv EU!
De la o vreme s-au inmultit nepriceputii in ale gastronomiei. Daca as fi scris eu sau altcineva nazbatiile de mai sus si domnita scriitoarea s-ar apuca sa faca produsele respective cu siguranta ca ar fi avut mari, foarte mari greutati sa duca pana la capat retetele cu pricina. Adica sunt total neaplicabile, insuficient detaliate. Un exemplu: "...zeama se curata de grasime...". Zau asa? Cu ce curata? Cu peria de sarma, cu raspila, cu ustensila de curatat pestele?! :) sau : sau : Pui doua picioare Constat ca sunt si probleme de editare aici. Poate reusesc sa mai scriu ceva; deci: doua picioare de vitel? da? de la copite in sus sau de la pulpa in jos?!?!?!
Sugestiv meniul! Multumesc! Ramona, raciturile sunt chiar foarte bune! Probabil ai niste frustrari de alta natura de faci figuri la retetele clasice de sarbatori. Du-te la psiholog!
naspa esti tu ca faci fite, ce, nu ai fi mancat niciodata racituri? toate v-ati nascut cu fructe de mare si sunca cu pepene galben? ia mai lasati-ne cu aerele astea....sau cre'ca nu stii sa faci si de asta iti dai cu parerea proasto
e super NASPA........nui nimic interesant.......bai nene RACITURI..????