Mod de preparare
In majoritatea filmelor frantuzesti, cand personajele mananca, pe mijlocul mesei, la loc de cinste, se afla o sticla cu vin. Se stie ca incidenta infarcturilor la francezi este cea mai mica din toata Europa, multumita consumului moderat de vin. Medicii recomanda sa bem un pahar cu vin rosu la masa, stiindu-se calitatile si efectele benefice ale acestei bauturi asupra organismului.
O mare problema a oamenilor care nu au norocul de a detine in proprietate un teren viticol si sa produca propriul vin, este ce vin sa aleaga si de unde. Exista magazine specializate de vin care ofera o gama larga de produse, pe toate nivelurile de pret, care beneficiaza de personal specializat, capabil sa te indrume pertinent in alegerea ta.
Din pacate, numarul lor este foarte redus, in comparatie cu alte tari civilizate. Asadar, cand ai ocazia sa degusti sau sa cunosti vinuri, nu ezita! Gustul difera de la om la om, astfel incat este cu atat mai important sa degusti tu insati vinul ales.
O alta modalitate la indemana de a cumpara vin este de a achizitiona produsul din hypermarket-uri. In urma unui studiu efectuat in Franta si SUA, 65%-75% din vinurile achizitionate din aceste locuri sunt cumparate de femei.
O analiza efectuata cu privire la modalitatea de a alege un vin a relevat faptul ca barbatii fac aceasta alegere in functie de notorietatea vinlui, de cate premii a luat, ce note a primit la jurizarea expertilor internationali sau in functie de astringenta, de intensitatea taninurilor (substanta organica de origine vegetala, cu gust astringent), care iti lasa o senzatie de uscaciune a gurii. Femeile aleg un vin fiind impresionate de povestea care se afla in spatele lui, de intensitatea aromatica sau, in cel mai rau caz, de eticheta...
Revenind putin la romantism, ce poate fi mai plin de savoare decat o cina perfecta cu persoana iubita, alaturi de un vin excelent?...
Cred ca, de multe ori, te-ai gasit in fata listei de vinuri, nestiind ce sa comanzi. La restaurantele de 4 si 5 stele, ar trebui sa existe in echipa de servire un personaj pitoresc, ce poarta numele de sommelier, un profesionist in ale vinului, care ar trebui sa iti dea orice lamurire legata de meniu, de asocierea cu preparatele pe care le-ati comandat. Tot el poate recomanda un vin in functie de preferintele tale, de varsta si sexul unei persoane.
Nu trebuie sa uiti nici un moment ca un sommelier adevarat iti recomanda, nu isi impune propriile gusturi, si intotdeauna va cauta sa pastreze un echilibru atat intre componentele preparatelor si calitatile organoleptice ale vinului, cat si intre preturile acestora - acest lucru inseamna ca niciodata nu va recomanda un vin scump alaturi de un preparat mediu. Sfatul meu: in cazul in care te afli intr-un restaurant cu sommelier, nu ezita sa apelezi la recomandarile acestuia!
Te afli intr-un magazin de vinuri si trebuie sa alegi un cadou pentru cineva drag. Esti cam nedumerita in fata celor 200 de tipuri de vin, dar trebuie sa iei o sticla si sa pleci din magazin cu un dar adecvat. Iata cateva tipsuri pentru a putea cumpara relaxat ceva potrivit:
Trebuie sa ai in vedere varsta si sexul persoanei vizate. Astfel, pentru un domn, ar fi ideal un vin rosu puternic, taninos (cu exceptia celor suferinzi de inima). Doamnele vor prefera vinurile mai suave, cele marcate mai mult de intensitate aromatica, dar nu foarte seci.
Totodata, vinurile se vor alege si in functie de anotimp. In sezonul rece, vor avea prioritate vinurile viguroase, grele, taninoase si maturate la butoaie de stejar, care vor insoti preparatele mai consistente care se consuma in aceasta perioada. Vara, preponderente vor fi vinurile albe, roze, nu foarte alcoolizate, care vor acompania bucataria lejera a verii.
Daca esti invitata la o masa, ar trebui sa alegi vinul in functie de meniul pe care il veti avea. Astfel:
- vinul rosu se va alatura preparatelor din carne rosie, paste cu sos rosu si carne;
- roze-ul va cuceri prin caracterul sau saltaret si proaspat salatele, fructele de mare si preparatele vegetariene, care nu solicita organismul in zilele de vara;
- vinul alb, suveranul lui Cuptor, nu va da gres, mai ales daca este obtinut din strugurii deja consacrati la nivel mondial, cum ar fi Sauvignon blanc, Riesling, Chardonnay.
Un articol de Cristian Lupu