Mod de preparare
Stiu ca e paradoxal, dar asa se intampla in fiecare an: asteptam cu nerabdare Pastele, pentru ca de cele mai multe ori acesta implica reunirea familiei, iar trairile sufletesti, pe fondul ritualurilor bisericesti, pot fi speciale. Paradoxul de care vorbeam se refera la durata mult prea scurta a acestor sarbatori. Avem cateodata sentimentul ca parca nici n-ar fi fost... si revenim in banalul cotidian.
Asa sa fie, oare? Nu este obligatoriu ca lucrurile sa se petreaca astfel. Ar fi bine sa incerci sa te relaxezi putin (nu, acesta nu este un scenariu pentru o pelicula stiintifico-fantastica) si sa incerci sa iesi putin din tipare.
Multe femei au tendinta sa actioneze conform unor clisee: pregatesc bucatele traditionale si nu se abat de la obiceiurile "impamantenite". Nu este de mirare ca totul tinde sa se transforme intr-o rutina. Dar vestea buna este ca nu-ti trebuie decat putina imaginatie cand pregatesti masa festiva, pentru a evita acest lucru...
De exemplu, in ceea ce priveste aperitivele, este de la sine inteles ca ouale rosii vor fi vedetele absolute, in cosulete impletite, eventual si cu niste decoratiuni specifice alaturi. Dar ce-ar fi sa treci putin de aceasta granita? Poti pregati un aperitiv rece interesant, cu trei-patru ore inainte de a va aseza la masa.
Intr-un bol mare, pune apa rece in functie de numarul de persoane care vor fi la masa (se calculeaza cate doua-trei cesti de apa de persoana) si sareaza. Cu jumatate de ora inainte de masa, taie ouale fierte tari in jumatate si pune-le in bol, presarand peste el pesmet din belsug. Va rezulta un fel de supa rece, foarte apreciata inclusiv prin ineditul sau.
De asemenea, poti servi peste fiert, taiat in felii subtiri si cu zeama de lamaie. Foarte apreciate sunt si diferitele paste tartinabile, pentru care nu-ti trebuie decat imaginatie, inclusiv in privinta decorarii bolurilor.
Tot la capitolul "aperitive", nu putem uita de salata Boeuf. Dat fiind faptul ca reteta acesteia este in principiu universal valabila, singurul mod in care poti inova se refera la ornarea acesteia. Nu ma refer neaparat la florile realizate din felii de castraveti murati sau de gogosari.
Ce-ar fi sa incerci sa faci... o pisica? Nu este dificil. Ai nevoie de albusul unui ou fiert tare si doua boabe de piper. Taie oul in jumatate, una dintre acestea va reprezenta "corpul" pisicii. Din cealalta jumatate, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, "decupeaza" o fasie (codita), un cerc (in fine, macar... aproximativ cerc, reprezentand capul) si doua triunghiuri (urechile).
Dupa ce ai asezat salata pe platou si ai pus si maioneza, asaza jumatatea de albus cu fata in jos, apoi capul, urechile si codita. Cum ar spune francezii, "et voila!". Tot ce mai ai de facut acum este sa pui ochii, folosind doua bobite de piper (pentru a te asigura ca vor avea stabilitate, le poti unge cu putina maioneza), si nasucul, dintr-o farama de gogosar. Este un ornament inedit, care-i va amuza pe toti, copii si adulti deopotriva.
Felul principal din meniu va fi - cum altfel? - friptura de miel, in sos de vin sau nu, in functie de optiuni. Ma gandeam sa-ti dau o sugestie referitoare la salata. Cu trei-patru ore inainte de a servi masa, pune la marinat cateva felii de avocado, in sos vinaigrette. Cand le servesti, presara putina verdetea tocata marunt. Cu siguranta, va fi o surpriza pentru toti oaspetii tai! Daca iti place, poti adauga si doua lingurite de alune prajite, macinate.
Dupa o masa atat de copioasa, poate ca ar fi bine ca desertul sa fie ceva mai usor - o salata de fructe, de ce nu? Cozonacul, pasca, tortul si celelalte delicatese pot astepta aproximativ jumatate de ora. Este bine sa eviti supraalimentarea, mai ales ca majoriteta produselor sunt atat de satioase.
Sau poti servi fursecuri si prajiturele de casa. Iata o noua sugestie pentru a va simti bine: pregateste fursecuri de ciocolata si cand le pregatesti, numai pe unul dintre acestea spriteaza ciocolata calda. Pune toate fursecurile intr-un cosulet si cine il va nimeri pe cel cu ciocolata va primi un cadou!
Dupa cum vezi, nu mi-am propus nici pe departe sa te abat de la conceptul unei mese traditionale de Paste. Doar sa inovezi un pic. Poti fi sigura ca aceste sugestii vor fi pe placul oaspetilor tai. Vrei un argument? Gandeste-te numai la faptul ca oua rosii, salata Boeuf si friptura de miel sunt pe masa oricarui crestin in aceste zile. Inclusiv la tine, dar ceva mai iesit din comun, deci cu atat mai apreciat. Sarbatori fericite si gustoase!