Charles E. Schaefer, profesor in psihologie si autor a mai mult de 40 de carti, enumera pentru site-ul Familyfun.go.com cativa pasi pentru a impune limite unui copil:

 Fii cat mai clar atunci cand ceri ceva - nu e de ajuns sa ii ceri sa se comporte cum trebuie, trebuie sa stie si ce anume inseamna un comportament adecvat.
 Lasa-l sa aleaga - daca are cel putin 2-3 optiuni, faptul ca invata sa aleaga ii ofera mai multa incredere in sine si scade senzatia de constrangere.
 Fii ferma - nu-i ridica pedeapsa doar pentru ca incepe sa planga. Copilul va intelege ca asta ii va rezolva orice problema si va folosi in continuare aceasta tactica. Daca stie ca poate scapa nepedepsit, va continua sa nu respecte regulile.

 Subliniaza lucrurile bune - daca este apreciat pentru ceea ce face bine, sunt sanse mai mari sa continue sa urmeze principiile pe care i le transmiti.
 Nu directiona lucrurile spre tine - spune "regula este...", nu "eu vreau sa...".
 Explica de ce e nevoie de o regula - pentru o mai buna intelegere.
 Ofera o alternativa.
 Regulile nu au butoane de inchis-deschis - daca permiti prea multa flexibilitate unor reguli (precum ora de culcare variabila), nu te mira daca o sa apara mereu discutii pe aceasta tema. Mentine-o pe una si aceeasi. Tine si de obisnuinta, iar daca iti obisnuiesti copilul intr-un fel, se va supune mai usor.

 Dezaproba comportamentul, nu copilul - spune-i ca un lucru sau altul nu este permis, nu ca el nu e bun de nimic.
 Controleaza-ti emotiile - daca esti foarte suparata, s-ar putea sa pedepsesti copilul mai mult decat daca ai fi mai obiectiva. Disciplina inseamna sa iti inveti copilul cum sa se comporte, iar daca iei decizii suparata fiind, il inveti doar sa fie la fel.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro