
"Copiii trebuie sa inteleaga faptul ca pentru nerespectarea regulilor exista consecinte. Alege o pedeapsa rezonabila, care sa poata fi aplicata fara a traumatiza copilul, dar care sa aiba efectul scontat. Daca, de exemplu, copilul a mintit, desi stie ca nu are voie, pedepseste-l in consecinta. Pe de alta parte, daca minciuna lui a avut deja efecte neplacute asupra lui, se poate spune ca deja a suportat consecintele. O pedeapsa dubla nu va face decat sa-l traumatizeze.
Cel mai bine ar fi ca micutul sa inteleaga de ce i se impune o regula. Explica-i de ce anume nu are voie sa loveasca pisica atunci cand este suparat, nu ii impune pur si simplu sa n-o faca. Daca intelege, sunt sanse mai mari sa respecte ceea ce i se cere. Explica-i pe intelesul lui, cu mult calm si rabdare; arata-i ca ai incredere in el ca va face cum este mai bine, descriindu-i in acelasi timp si care vor fi consecintele daca nu asculta.", ne sfatuieste Roxana Carpiuc, psiholog.
Un aspect: nu-l interoga. In momentul in care copilul simte ca tonul tau prevesteste o pedeapsa, va invata sa nu fie sincer cu tine. Controleaza-ti tonul si reactiile, formuleaza intrebarile asa incat sa ii ceri cooperarea, nu supunerea.