Placinte cu cartofi si varza
Mancaruri / 24.02.2013

Ingrediente

Ingrediente aluat: 650 gr faina alba, 50 ml ulei, 250 ml apa calduta, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita de zahar, 25 gr drojdie proaspata. Ingrediente umplutura: 4 cartofi mai maricei, 3 maini de varza marunta acra, boia dulce, vegeta, ceapa, usturoi, ulei, sare, piper alb.

Mod de preparare

Doar bunicile mele din Bihor faceau placinte coapte pe vatra cu cartofi sau varza, uneori cu branza dulce si doamneee, bune mai erau! Dupa ce bunicile mele s-au stins, tatal meu a inceput sa le prepare si astfel am invatat de la el. Si fiului meu ii plac mult, deci stacheta merge mai departe ;-) Am inceput cu umplutura... Am facut cartofi taranesti la cuptor si pt. ca era o tava foarteee mare, atunci am folosit din ei pt. umplerea placintelor. Cartofii i-am curatat, spalat, taiat rondele si i-am asezat frumos in tava, apoi am presarat vegeta, boia dulce, am taiat o ceapa mica si un catel de usturoi felii subtiri si le-am pus peste cartofi. In 30 minute au fost gata. I-am pasat si gata pireul. Varza acra am spalat-o in mai multe ape, am stors-o bine si am presarat piper alb peste ea, amestecand foarte bine. Am avut doua capatani de varza acra mici, dar nu mi-a mai ramas decat ce se vede in poze... Si-acum aluatul... Faina am cernut-o ca de fiecare data. Drojdia am amestecat-o cu 50 ml apa calduta pana s-a dizolvat. Am facut in faina un cuib in care am turnat drojdia dizolvata si am pus o jumatate de lingura de zahar. Am pus vasul pe aragaz cu cuptorul pornit si l-am lasat la dospit. Dupa ce a dospit aceasta maia, am adaugat 50 ml ulei, apoi 200 ml apa calduta treptat, amestecand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale, dar nici prea tare si l-am framantat putin...vreo 10 minute...nu mai mult...asa a spus tata, care e specialist in placinte! Am uns vasul cu ulei, am pus aluatul, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul...cam 1h. Am infainat masa de lucru si am rupt din aluat exact opt parti egale. Am presat un pic cu mana mijlocul fiecarei bucati de aluat si am pus cate 1 lingura mare cu umplutura...care mi-a dat cam pe dinafara... Doua cu varza, ca atata am avut si restul de sase, cu cartofi. Tragem usor marginile aluatului peste umplutura, o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita (sau la marimea tigaii folosite)-eu am folosit tigaia mea Tefal pt. clatite si a fost alegerea cea mai buna. La fel procedam si cu restul aluatului si am facut din timp 3-4 bucati, deoarece placintele se coc relativ repede si nu prea este timp de facut din momentul in care o pui pe foc. Am pus tigaia la incins, am pensulat-o cu un pic de ulei, desi tigaile Tefal nu necesita acest lucru, dar acum era un caz special ;-) si punem placinta la copt. Inainte de a o intoarce pe cealalta parte, o pensulam din nou cu ulei. Cand e coapta, o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam din nou cu putin ulei. Repetam procedeul si cu celelalte placinte. Doamneeee, ca bune mai sunt!! Poftiti la placinteeeeeeee!!!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro