Ciulama de pui cu ciuperci
Mancaruri / 28.08.2007

Mod de preparare

O reteta cat se poate de romaneasca, cu ingrediente care iti vor lasa gura apa: piept de pui, ciuperci, smantana... O placere sa prepari o astfel de mancare, o placere sa o savurezi... In cel mult o ora vei termina cu "bucatareala", iar pe masa te vor astepta farfuriile aburinde. Asa cum este de asteptat, ciulamaua nu poate "exista" in absenta unor portii de mamaliga, care se serveste, de asemenea, calda. Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

800 g piept de pui;
300 g ciuperci (din conserva);
100 ml ulei;
100 g faina;
400 g smantana;
100 ml lapte sau supa limpede de pui (facultativ);
2 linguri marar verde, tocat;
1/2 lingurita boia dulce;
6 portii mamaliga;
sare;
piper.

Mod de preparare:

1. Pieptul de pui, spalat in prealabil, se taie bucati mai mici, care se presara cu sare si piper. Intr-un vas, se incinge uleiul si se prajesc bucatile de carne pe toate fetele, 10 minute, la foc domol. Se scot intr-un vas.

2. In uleiul ramas in vas, se adauga faina, iar dupa 1 minut, se toarna smantana, amestecand incontinuu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Daca sosul este prea gros, se mai pot adauga 100 ml de lapte sau supa limpede.

3. In sos se presara, de la inceput, boiaua dulce, sarea, piperul si mararul verde. Se fierbe totul aproximativ 8-10 minute, pe o plita, la foc domol, amestecand mereu.

4. Dupa acest timp, in sos se adauga ciupercile taiate lamele si bucatile de piept de pui prajite. Vasul se lasa pe plita, la foc domol, 15-20 de minute, pentru a se intrepatrunde aromele.

5. Ciulamaua se serveste calda, cu cate o portie de mamaliga.

Sugestie:

Se poate prepara si cu carne fiarta de pui (din supa). In acest caz, la servire, in ciulama se pot adauga si morcovi intregi, fierti o data cu carnea. Se poate prepara si fara ciuperci.

Timp de preparare:

60 de minute.

Preluare din cartea "Preparate din carne de pui" - Elisabeta Iorga, Editura Cartea de Buzunar, Util in Bucatarie, 2005.
  • felicia, luni, 07.09.2015 11:15
    ciulama de pui cu ciuperci

    incercati sa puneti frunze proaspete de tarhon, taiate marunt in loc de vesnicele "marar si patrunjel".

  • roxana madalina, marţi, 04.12.2012 04:08
    ciulama

    pare sa fie bunà... O sà incerc si eu ;)

  • Patricia, miercuri, 15.02.2012 13:53
    Yammy

    Acum asta fac..multumesc de reteta..o sa fie super buna...O zi frumoasa !!!

  • ionela, luni, 11.04.2011 12:25
    o bunatate

    eu am modificat un pic reteta in sensul ca am facut un sos bechamel si am adaugat restul ingredientelor exact asa cum erau trecute in reteta , a iesit minunataaaaaaaaaa felicitari pentru reteta

  • Marbo, miercuri, 16.03.2011 10:28
    ...si mai ceva

    incercati si putina suc de lamaie...

  • cristi, duminică, 19.12.2010 18:41
    felicitari gospodinei!!

    si mie mi a iesit buna aceasta reteta,dar e pacat si mi e rusine ca sunt roman cand vad ce urat vorbesc altii.....rusine sa nu aveti pretentii la civilizatie voi cu un asemenea vocabular

  • eu, vineri, 12.11.2010 09:02
    sasa

    Ce prost esti. Numai un cocalar ca tn putea sa aduca un astfel de comentariu la o reteta de mancare.Idiotule

  • sasa, marţi, 19.10.2010 12:51
    mod servire

    Pt mihaela : eu zic sa incerci sa il servisti si in pizduceaua goala, sa vezi ce efect are. poate te babardeste in gaoaza acolo pe masa

  • Lavi, luni, 09.08.2010 20:14
    ciulama

    incercati sa puneti si cativa catei de usturoi pisati cand prajiti carnea de pui si ciupercile...eu sunt fana usturoi :)

  • ANA, vineri, 26.02.2010 22:09
    superbun

    am facut totul in juma de ora am pus mai mult lapte ..ca a iesit cam gros sosul.... sa te lingi pe mustetzi, nu alta !!!

  • diana, joi, 07.01.2010 04:33
    :)

    buna!....tot ce pot sa spun ca este delicioasa aceasta reteta! nu sunt o gospodina f mare,sunt incepatoare...dar ciulamaua mi-a iesit f buna...i-a placut enorm iubitului meu! multumesc

  • Chiriac Cristi, marţi, 11.08.2009 18:58
    BUN.........

    Eu sant in concediu si sotia a inceput munca fiind acasa sarcina de a gati a cazut pe mine :((.........nu stiam de unde sa incep si am gasit reteta asta pot spune ca iam facut o surpriza mare deoarece nu credea ca o sa ma descurc.......................si e foarte buna ms frumos

  • Mihaela_Alina, duminică, 22.03.2009 09:29
    Sugestii...

    este a 5-a oara in 2 luni cand ii gatesc sotului meu ciulama de ciuperci. Se pare ca nu se va satura prea curand de felul acesta... Ca sa nu fie mereu la fel, mai fac din cand in cand mici schimbari. De pilda calesc ciupercile proaspete si cubuletele de piept de pui in ulei de masline (2 linguri). Sau adaug cateva frunze de patrunjel pe farfurie cand servesc la masa... Sau pun separat intr-un vas mic de Jena 4-5 linguri de ciulama. Adaug marar si patrunjel taiat mic mic. Amestec pana capata o culoare verde deschis. din pasta obtinuta trasez liniute sau inimioare....sau ii scriu mesaj in portia cu ciulama clasica. Mai are cineva idei?

  • Andreea, luni, 02.03.2009 15:16
    mancare

    o sal incerc numaidecat...pare super bun:):):):)

  • Cornelia, luni, 01.09.2008 00:12
    ..mmmm

    ...pare sa fie buuun..o sa incerc numaidecat!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro