Cartofi in retete minunate
Mod de preparare
Gasesti mai jos cateva preparate delicioase, pe care sunt sigura ca nu le-ai mai incercat, simple, din ingrediente care nu lipsesc din nicio casa, din niciun frigider si care se prepara repede. Plac tuturor, pot fi la fel de bine mancare de post si mancare pentru vegetarieni. In rolul principal cartoful.Cateva amanunte despre cartof. Este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa. Contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.
Contine potasiu (un mineral in vesnic deficit in organism) este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C (care se mentin la cote constante indiferent de momentul in care a fost cules cartoful, daca este ferit de lumina) si pretioasa vitamina K, antihemoragica. Contine calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, in proportii variabile in functie de solul in care creste.
Este foarte bine tolerat de stomac, poate fi consumat si de diabetici si obezi, dar in cantitati controlate, stimuleaza si susntine functiile intestinale, are efect anti-ulceros. 150 grame de cartofi au 100 de calorii, asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 21% din necesarul de potasiu. Pastreaza cartofii in locuri racoroase, ventilate, la intuneric.
Nu arunca apa in care fierbi cartofii curatati pentru ca este plina de minerale. O poti folosi ca baza pentru o supa sau in loc de apa intr-o mancare.
Toate ingredientele sunt pentru patru portii.
Cartofi copti cu dafin (vegetarian, de post)
Cartofi cu masline (vegetarian, de post)
Cartofi americani (lactovegetarian)
Chiftelute de cartofi cu sos de lamaie (ovolactovegerarian)
Chec cu cartofi (ovovegetarian)