Urmezi o cură de slăbire şi nu ştii exact care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti? Există câteva alimente pe care femeile care ţin dietă obişnuiesc să le consume fără să-şi dea seama de surplusul caloric pe care-l aduc.
Urmezi o cură de slăbire şi nu ştii exact care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti? Există câteva alimente pe care femeile care ţin dietă obişnuiesc să le consume fără să-şi dea seama de surplusul caloric pe care-l aduc.
Atunci când urmezi o cură de slăbire parcă ţi se amplifică poftele culinare şi începi să salivezi la tot mai multe alimente pe care le vezi în jurul tău. Dacă îşi ia o colegă de birou o îngheţată imediat ţi se aprind poftele şi nu-ţi poţi lua gândul de la ea. Deşi te amăgeşti cu ideea că ştii exact ce gust are produsul la care salivezi, uneori îţi este foarte greu să rezişti tentaţiei şi vei cădea în ispită.
Nu trebuie să te simţi vinovată după ce ai mâncat îngheţata sau alimentul de care îţi era poftă, dar trebuie să fii atentă la un lucru extrem de important într-o cură de slăbire: să nu repeţi greşelile în fiecare zi, consumând frecvent alimente care sunt hipercalorice şi care nu vor face decât să te ţină pe loc. Dacă nu reuşeşti să faci acest lucru, nu ai de ce să te mai miri că nu slăbeşti şi că numărul kilogramelor stagnează.
Astfel, dacă ţi-ai propus să ţii o cură de slăbire, indiferent de numele ei, trebuie să ai în vedere câteva alimente care îţi pot sabota planul. Ştii cu siguranţă că atunci când urmezi o cură de slăbire trebuie să-ţi iei gândul de la dulciurile din comerţ, produsele de panificaţie şi patiserie, prăjeli şi mâncarea de tip fast-food pentru că altfel nu vei obţine niciun rezultat. De asemenea, ştii că trebuie să te bazezi pe legume (atât în stare crudă, cât şi gătite cât mai simplu posibil fără multă grăsime), fructe, cereale integrale, uleiuri vegetale presate la rece şi carne slabă de pui sau peşte.
Dar, ştiai că există unele alimente care pot să te păcălească şi să le consumi zilnic fără să bănuieşti că pot să-ţi saboteze dieta? Iată câteva exemple la care trebuie să ai grijă şi să nu le consumi în fiecare zi, ci doar ocazional când îţi este poftă:
1. Compotul de fructe
Un amestec periculos de fruct şi o cantitate destul de mare de zahăr rafinat care nu are cum să-ţi fie de folos dacă ţi-ai propus să slăbeşti. Iar dacă îl cumperi din comerţ mai are şi conservanţi. De exemplu, pe unele etichete scrie că are 15 grame de zahăr la 100 grame de produs. Ca să-ţi dai seama de cât zahăr conţine un compot poţi să faci un calcul pornind de la faptul că 4 grame de zahăr înseamnă aproximativ 1 linguriţă (aproximativ 4 linguriţe de zahăr la 100 de grame de compot). Nu este nicio problemă dacă îţi faci pofta şi mănânci un pahar de compot, însă nu te întinde la un borcan întreg. Şi nu te obişnui să mănânci compot în fiecare zi! Mai bine alege un fruct!
2. Iaurtul cu fructe
Multe femei aleg să mănânce iaurt cu fructe, deoarece nu le place gustul iaurtului simplu. Trebuie să ţii cont de valoarea nutriţională a produsului pe care îl consumi, nu să renunţi la el pe motiv că nu-ţi place gustul şi să-l înlocuieşti cu ceva sintetic. Iaurturile cu fructe din comerţ conţin zahăr din belşug, conservaţi, lapte praf şi diverse arome sintetice. Dacă tot preferi iaurtul cu fructe, cumpără-ţi iaurt simplu care are beneficii asupra sistemului digestiv şi amestecă-l cu fructul pe care care-l preferi. Sau amestecă iaurt simplu cu o linguriţă de magiun de prune şi vei obţine un iaurt delicios, sănătos, dar şi mai sărac în calorii decât cel cumpărat.
3. Îngheţata
Este pe locul întâi în topul preferinţelor atunci când avem temperaturi ridicate afară. Dacă bărbaţii aleg berea ca să se răcorească, multe femei preferă îngheţata care le ajută să reziste pe căldură. Nu este tocmai o alegere inofensivă pentru siluetă, mai ales daca alegi să o consumi în fiecare zi. Din cauza conţinutului în lapte praf, zahăr şi aditivi alimentari, îngheţata nu este tocmai bună atunci când vrei să slăbeşti.
4. Aşa-zisele cereale integrale din comerţ
Cea mai tare strategie de marketing dezvoltată vreodată se referă la consumul de cereale integrale gata preparate în cutii cu un design periculos de apetisant. Dar dacă te uiţi puţin la eticheta produsului respectiv şi la conţinutul ridicat de zahăr, la care mai adaugi şi ingrediente indescifrabile este de-a dreptul înfiorător. Aşa că nu te lăsa înşelată de aşa-zisele cereale din comerţ care spun că te ajută la slăbit. Alege-le pe cele simple, cu ingrediente pe care le recunoşti cu uşurinţă şi fără adaosuri inutile.
5. Sucurile dietetice
O altă strategie de marketing adresată femeilor care vor să slăbească: sucurile fără zahăr. Nu au zahăr, dar la capitolul aditivi şi îndulcitori artificiali nu stau mai prost decât sucurile obişnuite. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare nu recomandă folosirea îndulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharină, ciclamaţi (E 952) şi sucraloza (E 955), deoarece "au efecte adverse, determinând chiar apariţia obezităţii, deşi nu au calorii. Gustul lor dulce artificial păcăleşte creierul, care aşteaptă să apară şi caloriile după consumul acestor îndulcitori. Caloriile nu vin, deoarece aceştia nu conţin calorii. În această situaţie creierul, prin secreţia unor hormoni, modifică metabolismul în aşa fel încât se reţin cantităţi mai mari de calorii din celelalte alimente consumate (şi) care conţin calorii. Astfel, în timp, din cauza stresului metabolic creat ne vom îngrăşa şi ne vom îmbolnăvi", explică specialistul.