Sunt la modă dietele sărace în grăsimi sau cele care promit o slăbire instant pe baza unui regim cu multe proteine, însă mulţi specialişti atrag atenţia asupra riscurilor la care te expui.
Sunt la modă dietele sărace în grăsimi sau cele care promit o slăbire instant pe baza unui regim cu multe proteine, însă mulţi specialişti atrag atenţia asupra riscurilor la care te expui.
Multe dintre dietele care sunt mediatizate creează adevărate dezechilibre în organism atunci când sunt urmate pe o perioadă mai lungă de timp. A slăbi nu înseamnă a priva organismul de nutrienţii de care are nevoie în fiecare zi pentru a funcţiona normal. De aceea, vei constata tot soiul de probleme pe măsură ce urmezi o dietă restrictivă şi care are la bază eliminarea unei grupe alimentare.
Ca să slăbeşti fără să-ţi afectezi organismul este mai uşor să îţi construieşti un plan de alimentaţie sănătoasă, să reduci porţiile de mâncare şi să nu combini o grămadă de alimente la aceeaşi masă. În plus, mişcarea este vitală şi te ajută să accelerezi procesul de slăbire. Porneşte de la aceste reguli de bază atunci când îţi doreşti să slăbeşti şi uită de tot soiul de diete care promit rezultate spectaculoase. În plus, o slăbire treptată cu ajutorul alimentelor sănătoase este una de durată şi care nu te va arunca din nou în lupta cu kilogramele.
Dr. Oz îţi recomandă să eviţi următoarele diete, deoarece ele pot să-ţi afecteze sănătatea:
1. Dietele fără gluten
În afară de persoanele care au intoleranţă la gluten, Dr. Oz consideră că nu este necesar să urmezi o astfel de dietă pentru a slăbi. Un pericol real este acela că prin excluderea produselor care conţin gluten vei fi tentată să consumi mai multe alimente bogate în amidon cum ar fi cartofi, orez, făină de orez sau alte ingrediente care măresc glicemia şi favorizează creşterea în greutate.
2. Dietele bogate în proteine
Numeroase studii au asociat consumul exagerat de proteine animale cu un risc crescut de diabet şi cu o creştere în greutate. Mai mult, aceste diete care se bazează pe un consum mult prea ridicat de proteine de origine animală favorizează dezvoltarea unuui hormon care creşte riscul de cancer la sân şi la colon. Nici rinichii tăi nu vor fi foarte sănătoşi în cazul în care ai un regim bazat pe foarte multe proteine animale.
3. Dietele sărace în carbohidraţi
Orice dietă care presupune un meniu sărac în carbohidraţi te va determina să faci excese alimentare, deoarece nu te vei simţi niciodată sătulă. Potrivit specialiştilor, renunţarea la carbohidraţi poate să facă adevărate ravagii în organism, cum ar fi producerea în exces a unei substanţe care favorizează menţinerea unui mediu acid şi apariţia inflamaţiilor, punând în pericol în special inima.
Exemple de astfel de diete: dieta South Beach, dieta Atkins.
4. Dietele fără grăsimi
Grăsimile sănătoase sunt esenţiale pentru creier şi inimă. Ele au un rol esenţial, deoarece favorizează absorbţia eficientă a substanţelor nutritive. Prin urmare, o dietă fără grăsimi nu va face decât să te înfometeze şi mai tare, cauzând de asemenea o creştere în greutate. Limitează consumul grăsimilor animale saturate (carne, lactate, ouă) şi concentrează-te pe sursele sănătoase de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, nucile, seminţele, somonul, sardinele, macroul, heringul, anşoa, seminţele de in.
5. Diete sărace în calorii
Aceste diete sunt greşite din start, deoarece specialiştii consideră că la fel cum nu poţi să lipseşti organismul de oxigen, tot aşa nu ai cum să renunţi la calorii. Astfel că este de preferat să nu-ţi baţi capul cu calculatul caloriilor, ci să alegi alimentele sănătoase care te vor ajuta să alăbeşti fără să te gândeşti la câte calorii consumi. Aceste diete hipocalorice nu te vor ajuta să slăbeşti, ba mai mult îţi vor accentua poftele culinare.
Exemple de astfel de diete: dieta cu supă de varză, dieta cu grepfrut, dieta cu prăjiturele.