Turta dulce
Mod de preparare
Turta dulce miroase a copilarie, a Craciun si a Sarbatoare! Poti face din acest aluat forme (folosind sabloane pentru prajituri), care se pot decora dupa imaginatie si pot fi apoi rontaite de copii, indiferent de varsta, sau agatate in bradul de Craciun. Din retetea de mai jos rezulta 30-50 de figurine, depinde cat de mari sunt sabloanele si cat de groasa este foaia de aluat.Ingrediente:
100 grame unt, 100 grame zahar tos, 200 grame miere, o lingurita de cacao, doua lingurite cu varf dintr-un mix de condimente pentru turta dulce (se gaseste in magazine) sau amestecul format din cate jumatate de lingurita de scortisoara, pudra de cuisoare macinate, nucsoara, enibahar si zahar vanilinalt, un ou, 500 grame faina, o jumatate dintr-un plic de praf de copt, 200 ml de smantana dulce.
Pentru decorare: 200 grame zahar pudra, un albus de ou, o lingurita zeama de lamaie si, daca vrei, colorant alimentar.
Preparare:
- Pune intr-o craticioara unt, zahar, miere si cacao si lasa totul sa dea in fiert un minut-doua, la foc moale.
- Lasa amestecul sa se raceasca. Adauga mirodeniile, oul intreg si faina cernuta, praful de copt si smantana dulce.
- Rezulta un aluat destul de dur, care trebuie putin framantat pe o planseta.
- Formeaza o minge de aluat si lasa-l la rece doua ore.
- Scoate aluatul si rupe-l in bucati. Intinde foi de 4-5 milimetri grosime apoi, folosind sabloanele, formeaza figurine, stelute si braduti.
- Figurinele se coc in cuptorul incins, la foc potrivit, maxim 15 minute, in tava tapetata cu hartie de copt (foarte necesara pentru ca le poti scoate usor din tava).
- Lasa-le sa se raceasca si prepara glazura, dintr-un albus de ou batut bine, amestecat, folosind un mixer cu zaharul pudra si sucul de lamaie, precum si colorant. Imparte glazura in mai multe vase ca sa poti avea mai multe culori. Trebuie sa rezulte o compozitie care sa poata trece prin gaura unei pungi de ornat. Decoreaza si lasa grazura sa se usuce.
a iesit foarte aromat si buun!!