Ingrediente
8-9 mere de aceeasi marime, acum depinde si cat de mare va este forma sau cratita in care pregatiti tortul. Umplutura: vreo 10 nuci caramelizate in putin zahar si visine din dulceata(sau de la congelator), optional scortisoara Aluat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura unt, un praf sare Ornat: frisca
Mod de preparare
Alegeti mere zemoase si sanatoase. Le curatati de coaja si scobiti miezul de seminte, facand loc pentru umplutura de nuci. In forma de tort sau cratita ungeti cu unt si puneti hartie de copt. Asezati merele si le umpleti cu nuci caramelizate in putin zahar, iar deasupra asezati cate o visina si putin unt. Daca vreti, pudrati putina scortisoara. Dati putin merele la cuptor, sa se inmoaie, dar nu foarte mult. Intre timp pregatiti aluatul asa: bateti ouale cu un praf de sare si zaharul, apoi adaugati faina si amestecati usor, de jos in sus. Dupa ce merele s-au inmuiat putin, punem aluatul peste ele si inapoi la cuptor circa 20-30 minute(depinde de cuptor), oricum, incercati aluatul cu o scobitoare care trebuie sa ramana curata. Asa stii ca s-a copt. Dupa ce s-a racit, ornati cu frisca sau ciocolata, cum va place. Ati putea chiar sa il insiropati. Eu am pus frisca, nuci caramelizate si putina dulceata de visine. Pofta mare! Masa de Pasti este una festiva, iar pe langa pasca si cozonac imi place sa fac si tort.