Tarta frantuzeasca cu mere si caramel
Desert / 11.12.2008

Mod de preparare

Dupa asa un titlu de reteta, urmeaza un preparat dulce, gustos, elegant si, foarte important - usor de facut si ieftin!

Ingrediente si cantitati:

3 kilograme de mere (secretul este sa folositi mere din soiuri diferite)
150 de grame de unt
150 de grame de zahar (de preferat brun)
5 oua

Pentru caramel: 200 de grame de zahar si exact 10 cl de apa (adica o lingura de supa).

Mod de preparare:

1.
Pentru caramel: amesteca zaharul cu apa intr-o cratita si pune siropul pe foc, amestecand usor pana capata o culoare aramie. Imediat ce este gata, asa fierbinte, rastoarna-l in vasul de tarta, in care vei coace prajitura, si rasuceste tava astfel incat caramelul sa o acopere complet, dar si marginile acesteia. Lasa-l sa se raceasca.

2. Curata merele si taie-le in bucatele. Pune-le intr-un vas, adauga cateva linguri de apa, acopera-le cu un capac si lasa-le pe foc circa 15 minute. Adauga zaharul si, cu ajutorul unei spatule de lemn, cu grija, ca sa nu se sfarame merele, amesteca. Lasa pe foc vasul inca 10 minute, pana se evapora complet apa.

3. Incinge bine cuptorul. Sparge ouale si bate-le ca pentru omleta, apoi adauga-le incet peste mere. Adauga untul bucatele si amesteca, inca o data, usor. Rastoarna merele peste tava in care ai pus caramelul si da totul ca cuptor, in bain-marie. Ai grija ca apa sa fie de la bun inceput calda - spre fierbinte.

4. Prajitura sta la cuptor circa doua ore, la foc mic. Dupa ce este gata, tarta trebuie sa stea circa trei ore, inainte de a fi buna de servit.

Sfat Eva: Tarta merge foarte bine cu frisca sau cu crema de vanilie (trei oua, sase linguri cu zahar, amestecate bine, peste care adaugi trei linguri cu faina si lapte cald, in care ai pus un betigas de vanilie sau zahar vanilat, apoi crema se pune pe foc pana se ingroasa putin).

  • Cristi, vineri, 20.08.2010 01:05
    http://greatarea.wordpress.com/

    Salutare. Mi-a facut sotia tarta cu mere. A iesit delicoasa. Am mancat pe nerasuflate. "Noi" suntem incepatori.. doar ce ne-am casatorit, sotia momentan nu isi gaseste loc de munca si singura preocupare e facutul de mancare si dulciuri... nu e de bine.. o sa ma ingrasi daca mai sta mult pe site-ul asta! Faci o treaba minunata. Succes in activitati.

  • Liliana, miercuri, 21.04.2010 20:04
    tarta cu mere si caramel

    pai si untul..... cand si unde se pune?????Ca nu prea l-am gasit in reteta sau nu am citit eu bine?

  • Liliana, miercuri, 21.04.2010 20:04
    tarta cu mere si caramel

    pai si untul..... cand si unde se pune?????Ca nu prea l-am gasit in reteta sau nu am citit eu bine?

  • Alex, vineri, 01.01.2010 20:22
    completare

    Inca nu am facut-o, dar as face cateva mentiuni .... Procedeul cu zaharul caramel pe pereti este acelasi de la creme brulee (crema de zahar ars), cu cat mai uniform cu atat mai bine. De aceea se poate face un compromis, adica sa folosesti o oala , chiar daca e inalta, si sa faci caramelul direct in ea, urmand dupa aceea sa si coci tarta in ea. Acuma cu coptul... cuptoarele electrice cu rezistata si sus si jos merg de minune, dar sa fie incinse la 80-90 grade... Cat despre cele cu gaz... trebuie incinse bine inainte (250 grade), iar inainte de a pune tarta la cuptor, pus la minim, impulsul termin ramas fiind indeajuns pentru a topi caramelul de pe pereti. O sa incerc si eu sa o fac maine, si eventual vin cu impresii,.. este o reteta minuata, dar in care simt nevoie sa imprevizez.

  • alina s, vineri, 09.10.2009 13:41
    tarata f cu mere

    cum adica 10 cl sunt o lingura de apa??? poate 10 ml ?? 10cl=100ml apa si atunci cred ca e o diferenta considerabila.... si ce inseamna la foc mic la cuptorul electric? ati uitat si cantitatea de lapte. asta e reteta asa de orientare sa-si dea fiecare seama cum si ce...:) o fi scris-o chiar obama si la cate ar pe cap inteleg ca-i mai scapa amanunte importante din reteta. sau mai e expl ca doamna care a publicat reteta habar nu are cu ce se mananca tema gatit si asa ii sugerez sa scrie pe la alte rubrici altfel e o rusine pt eva rev pt femei.

  • adriana, marţi, 03.03.2009 20:29
    tarta cu mere

    seamana a crema de zahar ars, dar cu mere si fara lapte. Am sa incerc, sper sa iasa ca in fotografie....

  • maria, marţi, 10.02.2009 11:50
    crema de vanilie

    la cantitatile de oua si faine date, e nevoie de 500 ml lapte. mmm... abia astept sa fac si eu tarta asta, trebuie sa fie foarte buna. P.S. inca un lucru care nu e specificat in reteta,dupa parerea mea, e ca merele sa se racoreasca putin inainte de a se pune ouale.

  • jeni, duminică, 08.02.2009 23:33
    sfat eva

    intreb si multumesc de raspuns;pt crema de vanilie din 3 oua,6 linguri zahar...cit lapte trebuie?inca odata multumiri si felicitari pt rubrica

  • alina, luni, 02.02.2009 13:14
    pentru Gabi

    Draga mea, tarta nu are un aluat. zaharul caramelizat, si ouale batute, formeaza un liant pentru mere, le leaga, ca sa zic asa. Practic este facuta doar din mere... Incearca-o, pentru ca doar asa ai sa vezi cat este de speciala si de buna... Succes!

  • GABI, miercuri, 28.01.2009 13:30
    si faina?

    aluatul cum se face? multumesc!

  • ana maria, sâmbătă, 24.01.2009 23:28
    tarta cu mere si caramel

    o reteta simpla si usor de facut,am sa o pregatesc maine si am sa va spun cum a fost.

  • Ina, sâmbătă, 24.01.2009 15:36
    Tarta cu mere

    Simpla reteta si cu siguranta fff buna...am sa o incerc si eu....:-)

  • Claudiu, sâmbătă, 13.12.2008 07:29
    Multumesc

    multumesc Alina

  • alina, vineri, 12.12.2008 16:55
    explicatii

    adica tava cu prajitura se pune intr-o alta tava, mai mare, in care pui apa...si bagi totul la cuptor! este o formula pentru coacere blanda si uniforma!

  • Claudiu Jeler, vineri, 12.12.2008 10:42
    tarta frantuzeasca cu mere

    Cum adica ?? la cuptor in bain marie...nu-mi spunetio care e procedeul Multumesc

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro