Mod de preparare
Poate ca niciun alt fruct nu se bucura de o mai mare popularitate si/sau intrebuintare, precum strugurii. Negri, albi, galbeni sau rosiatici, strugurii pot fi consumati ca atare sau sub forma de sucuri, gemuri si jeleuri. Pe de alta parte, gustul inconfundabil, dulce-acrisor, si parfumul acestor fructe, au facut din struguri un aliment favorit al acestui sezon, baza multor mancaruri si prajituri.
In plus, diferitele soiuri de vinuri, albe sau rosii, seci, dulci, demi-seci sau demi-dulci, ne incanta simturile si, alaturi de mancarurile potrivite, completeaza un pranz sau o cina de neuitat. Daca aveti posibilitatea, alegeti vinurile frantuzesti, italiene, unguresti sau, de ce nu, chiar romanesti.
Virtutile vinului au fost cunoscute, apreciate si exploatate inca din Antichitate, iar pasiunea pentru "licoarea lui Bachus" nu s-a stins de-a lungul vremii. Marturie stau cei 75.866 de kilometri patrati dedicati cultivarii vitei de vie la nivel mondial, conform unui raport facut public de catre Food and Agriculture Organization (FAO) si citat de wikipedia.org. Tot acelasi site precizeaza ca 71% din productia de struguri de pe Mapamond este destinata productiei vinului. Iata, deci, cat de mult ne place...
Pe langa placerea gustului, strugurii ne ofera si solutii naturiste contra unor afectiuni. Cu exceptia cazului in care suferi de diabet zaharat sau ulcer, curele de struguri, verzi (denumiti "albi" in limbajul popular) sau rosii, sunt recomandate de catre medici, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din organism si previn anumite tipuri de cancer.
In acelasi timp, potrivit wikipedia.org, boabele de struguri contin o substanta numita resveratrol, un antoxidant ale carui efecte benefice in prevenirea bolilor de inima sau a bolii Alzheimer au fost dovedite de catre cercetatorii din domeniul medical.
Si pentru frumusete strugurii se dovedesc a fi adevarate elixire: cremele pe baza de ulei din seminte de struguri sau tratamentele cosmetice practicate de spa-uri, cum este vinoterapia, au cucerit o lume intreaga si au "inlaturat" ani buni de pe chipul femeilor.
Pe langa toate aceste aspecte pozitive ale consumului de struguri sau ale produselor pe baza de struguri, toamna are, pentru romani cel putin, numeroase semnificatii legate de vin, struguri si culesul viilor. Iti mai aduci aminte de gustul aromat al mustului, pe care obisnuiai sa-l bei adesea in copilarie? Dar de boabele uscate de strugure (sau stafide, cum sunt denumite) pe care le "colectai" din prajituri?
Pentru a (re)simti aroma deosebita a strugurilor si a te bucura cu adevarat de sezonul lor, iti oferim cateva retete tematice:
Am dorit sa aflu o reteta de facut vin din boabe de struguri si mi-ati oferit 74.618 retete de tot felul numai ce am cerut eu NU!
in vrancea strugurii se culeg apoi se dau la zdrobitor apoi la teasc si vinul este gata .
Vad multe comentari despre cum se pastreaza struguri asa ca va spun eu : -daca vreti sa ii stafiditi luati un stugure INTREG fara nici un bob rupt si il puneti peste niste pamant care este pe o folie . ca sa preparati pamantul trebuie sa aveti o folie de cca. un metru patrat peste ea asezati pamant curat fare pietrisoare si il puneti intrun strat cat mai GROS si mai PRESAT (si sa il asezati drept orizontal) atentie cand il puneti pe folie sa il udati ca sa puteti sa il prelucrati . bun acum folia cu pamantul trebuie sa stea intrun loc AERISIT si MEREU RECE cat mai rece daca stati la casa puteti sa il puneti in pod asta doar daca in pode este curent sa se aeriseasca . ori cum motivul pentru care se depoziteaza pe pamant este ca pamantul trage(absoarbe umiditatea) deacea parinti nu lasa copii sa stea intinsi pe jos chiar daca sunt pe iarba pentru ca pamantul trage si e rece putand chiar sa te alege cu raceala la plamani un lucru extrem de grav.acum cand ati pos mai multi struguri pe pamant odata pusi NU TREBUIE MISCATI DECAT ATUNCI CAND II LUATI SA II MANCATI SI SA NU SE ATINGA UNUL PE ALTUL . - daca vreti aceasi savoare a strugurelui si iarna luati un strubure cu codita cat mai lunga si cca. o treime din ea o ascutiti fara sa ii luati din lungime ; faceti o gaurica intr-un cartof asfel incat sa intre jumatate din codita gaura sa fie de grosa incat abia sa va intre codita si ultimul pas legati cu ata restul de codita si atarnati-o de o bara sau de ceva . locul unde o depozitati sa fie aerisit si mereu rece. bafta ;D
dar totusi care este semnificatia lor?toti stim ca sunt buni si gustosi dar ce semnifica?
stie cineva cum se usuca strugurii
cum se poate mentine mustul nefermentat
ca sa pastrezi mustul cat mai mult,poti sal fierbi sau sa pui in el salicilat.mie imi plae mai mult mustul decat vinul,deaceea il pastrez cat mai mult .cat timp uni beau vin,eu beau must,asa se pot bucura si copii la petreceri
Nu exista o reteta pt vin! Cel mai indicat ar fi ca vinul sa contina doar struguri. Este important ca strugurii sa fie culesi cat ma tarziu ca sa acumuleze cat mai mult zahar. Acest lucru se verifica prin strangerea in mana a unui ciorchine. Daca mainile devin repede cleioase inseamna ca strugurii au acumulat destul zahar, daca nu... este indicat sa fie ajutat cu aprox 8% zahar. Cel mai bun vin se obtine la prima mana, adica dupa zdrobire. Nu este indicat sa se amestece cu cel de teasc. Inca un mic truc este cel de a elimina oxigenul din vasul in care va fierbe vinul. Aceasta se face prin arderea in vas a unei benzi de sulf. Sper sa fie de ajutor aceasta "reteta". Spor la baut.
Care este soiul de struguri albi sau rosii,romanesc,cel mai bun ,recomandat pentru un vin demi-dulce?
Ma intreb daca redactorul acestui articol obisnuia sa bea in copilarie must frantuzesc sau unguresc, sau SURPRIZA, de ce nu chiar romanesc.Daca nu va sunt accesibili strugurii din regiunea Champagne, puteti incerca, de ce nu, chiar si amaratii de struguri romanesti.DE CE NU?
buni si adevarati nu de import care arat super si nu au gust de loc, aroma deloc......acum e de papat !!!
As dori ,va rog, sa-mi trimiteti o reteta pentru a face vin.Va multumesc!
tamaiosi sunt cei mai buni! :) aaa, si nu mai zic de must...