Ingrediente
6 oua 600 g zahar 1/2 l lapte 2 kg faina 75 g drojdie 2 lingurite sare coaja rasa de lamaie zahar vanilat esenta de rom cacao rahat nuci tocate 1/2 l ulei
Mod de preparare
Cerni faina de doua ori pentru a fi mai afanata. Incalzesti jumatate din cantitatea de lapte si il torni peste faina pentru a o opari. Pana se raceste, pui drojdia intr-o farfurie, peste ea pui putin zahar si lasi sa se inmoaie, dupa care o adaugi la faina, amesteci bine si lasi putin la crescut. Intre timp, separi galbenusurile de albusuri. Albusurile le bati spuma cu zaharul, mirodeniile, sarea si coaja rasa de lamaie, iar galbenusurile le amesteci cu putin ulei. Adaugi galbenusurile peste albusuri. Compozitia astfel obtinuta, o torni peste faina si maia, incorporezi toata faina si adaugi lapte cat este necesar. Framanti aluatul, adaugi uleiul putin cate putin si continui framantarea inca 30 de minute. Scoti un sfert din compozitie, o amesteci cu cacao pana ajungi la culoarea dorita, adaugand si putin ulei. Lasi la crescut cat este necesar. Dupa ce a crescut, imparti aluatul alb si cel cu cacao in 4 parti fiecare. Iei fiecare parte alba, o intinzi, iar peste, adaugi cealalta parte cu cacao, pui rahat, nuci, stafide si rulezi formand cozonacii pe care ii asezi in forme. Ii lasi la crescut, apoi ii ungi cu ou si presari zahar pe deasupra. Bagi cozonacii la cuptorul preincalzit pentru 45-50 de minute, pana prind o culoare frumoasa.