Ingrediente
-1 cana de apa calduta
-1 cana de untura
-un cub de drojdie proaspata(45 gr)
-1 ou(de tara sa ii dea culoare)
-sare
-faina aproximativ 1 kg
-1 lingurita amestec de coaja de la o lamaie si portocala
Umplutura:
-dovleac razuit mare
-2 linguri zahar brun
-1 lingurita scortisoara
-1 lingurita amestec de coaja de lamaie si portocala
-10/15 nuci sau migdale taiate bucati medii
Optional se poate pune zahar vanilat,miere,seminte de susan sau nuca de cocos.
Mod de preparare
Intr-un castron mare pregatesc aluatul:
-incep cu cana de apa calduta si topesc cubul de drojdie proaspata
-iau un castron pun apa cu drojdia,amestecul de coaja de lamaie cu portocala,cana de untura topita(sa fie calduta),sare,1 ou si amestec bine cu mixerul.Treptat adaug faina iar cand incepe sa se ingroase incep sa framant cu mana pana cand aluatul meu devine ca o minge elastica.
Acoper cu folie si las la dospit cateva ore pana creste frumos.
Intr-o tigaie calesc dovleacul cu zahar,scortisoara si amestecul de coaja de lamaie cu portocala.La sfarsit adaug si nuciile/migdale taiate medii. Compozitia o las sa se raceasca.
Eu prefer tava rotunda deoarece placinta va iesi mai frumoasa la final.
Intr-o tava pun coala de copt si pun putina untura sa nu se lipeasca cand adaug aluatul.
Impart aluatul in 2 bucati si incep sa le intind bine cu facaletul,pe fiecare foaie intind compozitia de dovleac si incep sa le rulez usor sa nu se rupa si colturile sa fie prinse bine.
Asez primul rulou pe marginea tavii iar celalalt in mijloc,astfel amandoua se vor uni frumos.
Le introduc in cuptorul incins in prealabil iar 10 minute dupa care le scot si le ung cu ou batut.
Pun tava din nou la cuptor pana se rumeneste si capata o culoare aurie.
La sfarsit rezulta o placinta rotunda care poate fii asezonata cu zahar vanilat,seminte de susan sau nuca de cocos.Eu prefer sa o ung cu miere cand s-a racit si sa pun seminte de susan.
Pofta buna!