Jeleu de vin rosu cu crema de vanilie
Desert / 22.01.2010

Mod de preparare

O reteta simpla, care necesita un timp de preparare redus. Serveste jeleul de vin rosu cu crema de vanilie. Jeleul este un desert rece, de inspiratie frantuzeasca, unde aromele vinului si mirodeniile folosite iti vor binedispune musafirii. Ingredientele sunt pentru 6 – 8 portii.

Ingrediente:


Pentru jeleu: 750 ml de vin rosu (de preferat Merlot), o lingurita de scortisoara macinata, o lingurita de cuisoare, 100 ml de suc si pulpa de portocale, o frunza de dafin, 250 de grame de zahar pudra, 8 foi de gelatina.

Pentru crema de vanilie: 150 ml de smantana, o pastaie de vanilie (neaparat), doua linguri de zahar pudra.
 
Mod de preparare:

- Pune vinul, scortisoara, cuisoarele, sucul si pulpa de portocala, dar si frunza dafin intr-un vas si incalzeste usor pana cand mai are putin si da in fiert.
- Ia vasul de pe foc si lasa compozitia sa se raceasca natural fara sa fortezi racirea, la temperetura bucatariei, timp de 15-20 de minute, pentru a scoate toata aroma din mirodenii.
- Pune foile de gelatina in apa rece timp de cinci minute, pana devin moi. Strecoara vinul intr-un alt vas.
- Incalzeste vinul strecutat pana incepe sa fiarba, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Scoate foile de gelatina din apa rece si strange-le usor pentru a indeparta excesul de apa. Pune-le in vasul cu vin si amesteca pana se dizolva complet.
- Imparte compozita in 6-8 pahare sau cupe de sampanie, dupa gustul tau. Lasa jeleul sa se raceasca la temperatura camerei si abia apoi pune-l in frigider timp de minim trei ore.
- Crema de vanile se prepara amestecand semintele din batonul de vanilie cu smantana si zaharul pudra. Imparte amestecul peste jeleu si presara deasupra pudra de scortisoara.

Sfat Eva: Poti face o versiune fara alcool a acestui desert, folosind in loc de vin suc natural de fructe – visine sau mere.
  • Mirciulescu, duminică, 23.11.2014 09:27
    Pentru Serban

    Pentru doritorii de prajituri sau mancaruri fine este obligatoriu sa se respecte intrutotul reteta . Avand in vedere ca acest jeleu de vin nu se mananca la dejun, pranz si cina de sapte ori pe saptamana nu mai conteaza cei 7 lei cat costa pastaia de vanilie, mai ales ca ea se poate pune in zahar pentru a-si lasa aroma in continuare. In perioada de criza mancam savarine de la cofetarie cu 2 lei bucata.

  • serban, miercuri, 08.09.2010 13:51
    pastaie de vanilie

    nu spune ca este neaparat acesta pastaie. poti folosi in loc esenta de vanile sau zahar burbon. acea pastaie costa 7 lei si esenta sau zaharut maxin 1.5 lei deci de aproape 4 ori lucru important mai ales pe timpuri de criza

  • cristy, marţi, 02.02.2010 20:56
    este bun

    acest jeleu este gustos imi place

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro