Mod de preparare
Cititoarea noastra, Tania, ne-a recomandat o reteta de sezon: galuste cu prune.
Ingrediente si cantitati:
1 kg de cartofi
2 oua
200 g. zahar
pesmet dintr-o franzela
200 ml. ulei
faina
prune cu samburele scos
Mod de preparare:
1. Se fierb cartofii in coaja lor, iar intre timp se face pesmetul (painea prajita in cuptor, taiata cubulete si apoi data prin masina de tocat carne). Se scot samburii de la prune. Cand cartofii sunt fierti si raciti, se curata de coaja, se dau tot prin masina de tocat, se adauga ouale intregi, 2-3 linguri de zahar si faina cat cuprinde.
2. Aluatul trebuie sa fie mai tare pentru ca are si zahar si pe parcursul lucrului se va inmuia treptat. Se umplu cate 10 prune cu zahar si se fac galustele astfel: se ia o portie de aluat, se face sul cu mana pe planseta de lucru, se taie in segmente.
3. In fiecare segment se incorporeaza cate o pruna umpluta cu zahar, se fac mingiute si se pun la fiert in apa care deja fierbe. Cand se ridica la suprafata, se scot intr-o strecuratoare si se dau prin pesmet prajit intr-o tigaie in care se adauga si cate 1 lingura de zahar. Se scot pe o tava, se presara cu zahar pudra sau tos. Se servesc si calde cu smantana, dar si reci ca atare.