Ingrediente
Pentru 2 cozonaci SFAT:Faina se tine cateva ore la temperatura din bucatarie,iar laptele pe care-l folosim va trebui sa-l fierbem inainte si-l vom folosi caldut la framatat.Lamaia si portocala se spala bine cu o periuta. Ingrediente: Maia:100 gr faina alba 000 200 ml lapte 40 gr drojdie proaspata(eu doar asa folosesc intotdeauna) Aluat:900 gr faina alba 000 8 oua( galbenusuri) 200 ml lapte 50 ml ulei 200 gr unt 200 gr zahar esenta de rom si vanilie,coaja rasa de la o lamaie si o portocala putina sare( sarea ajuta la aprofundarea aromelor) Umplutura:600gr nuca macinata 200 gr zahar 3 albusuri(de la ouale folosite in aluat) 1 lingura cacao(obtional)
Mod de preparare
Maia: 200 ml lapte se infierbantam pana aproape de fierbere,adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin. Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul. Aluat: Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil. Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam. Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat. Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de cureti reci).In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura. Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua(obtional)Pregatim apoi suciturile de cozonac. Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale. Pentru a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine). Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans. Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia)Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.