Ingrediente
Ulei: 1-2 linguri Stafide, nuci, alune: optional Apa: 100 ml Zahar: 12 linguri Cacao: 50 gr. Unt: 1/2 pachet Lapte praf: 250 gr. Vanilie, rom: optional, dupa preferinte
Mod de preparare
Zaharul se pune intr-un vas cu 100 ml de apa si dupa ce se topeste se mai fierbe inca 5 minute. Nici mai mult, nici mai putin, in caz contrar, ciocolata va fi moale sau prea tare. Se ia vasul de pe foc si se adauga untul amestecandu-se in continuu pana se topeste. Dupa care se adauga si laptele praf si se bate compozitia energic, cu un tel, astfel incat sa nu se faca cocoloase. Se pune si cacaua (daca vreti sa fie mai neagra, puneti mai mult de 50 de gr, dar daca vreti sa iasa exact cum era odata ciocolata de casa, atunci puneti doar 40-50 de gr.); se adauga esentele la final. Se unge o tava cu ulei ca sa se desprinda usor ciocolata cand rasturnam tava. Daca doriti ca tableta sa fie subtire, folositi o tava de 20 cu 30 cm, iar daca vreti sa faceti batoane mai groase, atunci luati o tava patrata de 20 pe 20 cm. Puneti compozitia in tava si inserati, daca doriti, alune, stafide, nuci sau orice altceva. Infasurati tava in folie alimentara si dati-o la frigider pentru 5 ore cel putin. Dupa ce s-a intarit, rasturnati tava si taiati ciocolata cum doriti: bucatele, batoane, tablete.