Mod de preparare
Este o prajitura speciala, care se face doar de Craciun. Simbolizeaza caldura focului si dragostea. Nu este foarte usor de facut, dar nici foarte greu; este foarte gustoasa, arata special si este foarte potrivita pentru masa de Craciun. De fapt, este o rulada umpluta cu crema.
Sunt zeci de retete pentru buturuga, de la cele umplute cu fructe, pana la cele cu ciocolata. Reteta pe care v-o propun este cu ciocolata multa, cu fructe confiate si cu un blat pufos. Cantitatile sunt pentru sase-opt persoane.
Ingrediente si cantitati:
Pentru blat:
5 oua mari intregi
150 grame de zahar
120 grame de faina
2 linguri cu pesmet
un praf de sare
mirodenii (zahar vanilat, coaja de portocala sau/si de lamaie)
Pentru sirop:
3 linguri cu zahar
3 linguri cu suc de portocala
Pentru crema:
200 grame de ciocolata neagra cu 70% cacao
200 grame de piure de castane (se gaseste in comert)
200 grame de unt
150 grame de zahar
4 oua
4 linguri cu rom sau putina esenta
100 grame de nuci macinate
stafide
visine din visinata sau fructe confiate (caise, visine, cirese)
Pentru ornat:
200 grame de ciocolata cu lapte
100 grame de unt
2 linguri cu cacao pudra
Mod de preparare:
1. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie o tava mare de aragaz (50/30 cm). Incinge cuptorul la 150 de grade.
2. Sparge ouale (cele cinci pentru blat), separa-le si bate bine galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, cu mixerul, pana rezulta o crema. Adauga usor faina, mirodeniile si doua-trei linguri cu apa rece. Amesteca usor. Bate albusurile ca pentru bezea.
3. Adauga faina si pesmetul in crema de galbenus, amesteca usor cu o spatula si incorporeaza albusurile batute spuma.
4. Intinde cu spatula blatul cat mai uniform in tava si coace aluatul circa 30-40 de minute.
5. Cand este gata, scoate-l din tava, asaza-l pe un servet curat, putin umezit, cu hartia in sus si scoate hartia. Taie capetele, asfel incat blatul sa aiba margini perfecte, dar pastreaza resturile, ruland apoi blatul ca pentru rulada. Lasa-l sa se raceasca infasurat in servet.
6. Topeste ciocolata neagra in bain-marie si adauga, dupa ce in prealabil le-ai batut ca pentru omleta, ouale si romul. Amesteca. Adauga jumatate din unt (100 de grame), pe care le-ai frecat spuma inainte. Adauga stafidele, fructele confiate si nuca macinata. Amesteca si da crema la frigider.
7. Amesteca piureul de castane cu restul de unt.
8. Prepara siropul: amesteca zaharul cu sucul de portocala si lasa sa se topeasca bine zaharul; cu o pensula, unge blatul cu suc (nu trebuie insiropat tare). Inainte de a pune crema finala, dupa ce ai umplut rulada, mai pensuleaza blatul cu suc.
9. Desfa blatul din servet si intinde crema de ciocolata; asaza resturile de blat peste crema si intinde crema de castane. Ruleaza rulada, apoi infasoara-o intr-o folie de plastic si lasa-o la frigider circa trei-patru ore.
10. Topeste ciocolata cu lapte si amestec-o cu untul (100 de grame) si cele doua linguri cu pudra de cacao; asaza crema finala pe rulada si orneaza cu fructe confiate, stafide si fulgi de ciocolata.
Sfat Eva.ro: Pentru un plus de savoare, inainte de a le adauga in crema, pune stafidele la inmuiat in rom o jumatate de ora.
frate nu mai scrieti retete aiurea..k unii dintre noi suntem mai fraieri si chiar ne apucam de preparat..iar la final ce sa vz?k ai dat banii aiurea pe ingredinte din cauza voastra..a marilor cofetari..
i loved very much .imi place la nebunie
la cate buturugi am facut craciunul acesta am ramas ff surprinsa sa citesc aici reteta de BUTURUGA .... care de fapt e cam departe de adevar
se de frvsdgfhhghg eg hhgbgferrrede