Alivenci (placinta cu malai)
Desert / 05.01.2010

Mod de preparare

O reteta veche, dar speciala si foarte gustoasa, exact din caietul bunicii!

Ingrediente:

un litru de lapte, malai cat pentru un terci mai legat (circa 300 de grame), cinci linguri cu miere, 6-7 oua, 100 grame unt, 500 grame smantana, 500 grame branza de vaci, vanilie, coaja de lamaie.

Preparare:

Pune laptele la fiert, adauga mierea, untul si coaja de lamaie sau vanilia. Lasa sa dea in clocot. Adauga malaiul si amesteca pana se umfla si se formeaza terciul. Lasa la racit.

In timpul acesta, amesteca galbenusurile cu branza de vaci si smantana. Adauga amestecul peste terciul cu malai (daca amestecul pare moale, nu-ti face griji, pentru ca se intareste la copt). Incorporeaza albusurile batute spuma. Pune totul intr-o tava unsa cu unt si da la cuptor, incins in prealabil, circa o ora. Taie in bucati mari si serveste cu dulceata si smantana, cat sunt inca caldute.

Sfat Eva: Poti face si o varianta sarata, cu telemea in loc de branza de vaci. Evident, nu mai pui miere si adaugi in copozitie marar proaspat. Serveste alivencile sarate cu iaurt sau alaturi de mancare de varza sau sarmale.
  • zvoristeanu stela, duminică, 31.10.2010 14:04
    alivenci

    Eu in alivanca nu pun branza de vaci. Asta este optional. Ati uitat sa mentionati ca in lapte se pune sarea cu malaiul, caci alteflel nu prea are gust. Iar smantana o bat cu putin zahar, sare si zahar vanilat si o torn pe alivanca in tava atuncui cand este fierbinte. Sa stiti ca acest mod este folosit pentru alivanca economicoasa. Dar trebuier spus ca este delicioasa si fara cheltuieli mari. In rest totul este perfect si gustos. Cu respect, ZSC

  • argentina4319, marţi, 31.08.2010 12:34
    salut

    imi place arta culinara

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro