Cum te imparti intre copilul tau si solicitarile de ordin profesional?
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 16.08.2006

Iata o dilema careia, in zilele noastre, tot mai multi parinti trebuie sa-i faca fata. Cum reusesti sa te imparti intre multiplele solicitari de ordin profesional, care-ti impun fie sa calatoresti...

Iata o dilema careia, in zilele noastre, tot mai multi parinti trebuie sa-i faca fata. Cum reusesti sa te imparti intre multiplele solicitari de ordin profesional, care-ti impun fie sa calatoresti, fie sa stai peste program (sau, cateodata, ambele variante) si, in acelasi timp, sa-i acorzi atentia cuvenita copilului tau, suprimand - pe cat posibil - absenta fizica?

In loc sa-ti faci tot felul de griji cand esti plecata, foloseste-ti energia (si imaginatia) pentru a tine permanent legatura cu micutul. Exista cateva metode pe cat de simple, pe atat de eficiente. Gesturi mici, "ritualuri" cunoscute numai de voi, sau diferite actiuni "in ultima clipa" reduc semnificativ distanta.



Cand esti intr-o calatorie...

La prima vedere, ar putea parea ceva nerealist: cum ai putea suplini absenta fizica? Insa nu uita, spre exemplu, ca vocea ta poate constitui un substitut considerabil. Si acesta este numai un exemplu... Iata cateva dintre metodele la care poti recurge.

Pune in camera copilului o fotografie in care sunteti voi doi, impreuna.

Telefoneaza-i cat mai des, numai pentru a-l intreba ce mai face, cum se joaca, daca a mancat, cum a fost la gradinita si asa mai departe.

Neaparat, da-i telefon seara, inainte de culcare si spune-i ca, daca ai fi acasa, l-ai inveli si i-ai citi o poveste.


Pentru ca tot a venit vorba de povesti: inregistreaza-te, pe o caseta video sau audio, in timp ce-i citesti basme, astfel incat micutul sa nu fie grevat de acest ritual de fiecare seara.

Inainte de a pleca, explica-i de ce trebuie sa calatoresti si asigura-l ca despartirea, desi va fi temporara, te intristeaza la fel de mult.

Multor fetite le place sa doarma in camasa de noapte a mamei, pentru ca astfel o simt mai aproape. Nu ezita, daca micuta te roaga sa faci acest lucru. In cazul unui baietel, ii poti lasa stiloul tau, pe care sa-l foloseasca. Este important sa aiba un obiect care-ti apartine.


Trimite-i ilustrate din locurile unde calatoresti, povestindu-i cum e acolo si asigurandu-l ca, in curand, vei veni acasa.

Adu-i un cadou, nu atat valoros, cat semnificativ pentru orasul unde ai calatorit. Pentru el, va fi o comoara de nepretuit.

Cand te intorci acasa, sarbatoriti in familie, cu o cina speciala, o iesire in oras sau, spre fericirea celui mic, in parcul de distractii.

Cand esti nevoita sa lucrezi peste program...

Poate ca nu trebuie sa calatoresti, dar a-ti petrece fiecare seara la serviciu inseamna, pe undeva, cam acelasi lucru: nu reusesti sa ajungi la cina, cand sosesti acasa - copilul a adormit demult... Nu-ti ramane decat sa incerci sa fructifici la maximum perioadele de timp pe care le petreceti impreuna.


Fa-ti timp pentru a servi micul dejun impreuna. Stati de vorba, intreaba-l despre scoala, prietenii lui. In felul acesta, copilul va trece mai usor peste faptul ca nu esti prezenta la cina.

Ori de cate ori este posibil, incearca sa nu stai peste program. Nu spune nimeni ca ar trebui sa-ti neglijezi indatoririle profesionale, dar si copilul tau este important. Amana pentru a doua zi acele treburi care nu sunt chiar presante.

In weekend, inlocuieste o iesire la restaurant cu o cina luata impreuna cu intreaga familie.

Din cand in cand, lasa-ti suficient timp dimineata astfel incat sa-l poti duce pe micut la gradinita sau la scoala.

Banii nu pot cumpara dragostea si nici compensa absenta ta, este adevarat. Dar, atunci cand se asteapta mai putin, ofera-i un cadou. Nu neaparat ceva scump: o jucarie simpatica, sau o ciocolata. Strecoara-i darul in ghiozdan, pentru a-l gasi pe neasteptate, sau lasa-i-l in camera, sa-l gaseasca atunci cand se intoarce (si tu n-ai ajuns acasa inca...).

In week-end, pregatiti impreuna o prajitura. Lasa-l sa te ajute, va fi mai mult decat incantat sa faca acest lucru.

Toate aceste sugestii au caracter orientativ, desigur. Ramane la latitudinea ta sa decizi care sunt cele mai potrivite mijloace pentru a-l ajuta pe micut sa treaca mai usor peste faptul ca nu esti langa el intotdeauna, ca urmare a solicitarilor tale de ordin profesional.

Nu te simti vinovata! Gandeste-te ca, pe termen lung, aceste mici gesturi de apropiere se "cimenteaza" in mintea si sufletul celor mici.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro