La plaja, cand soarele iti este contraindicat
Sănătate · Medicina preventiva / 06.08.2010

Sa zicem ca medicul tocmai ti-a interzis sa mergi sa faci plaja, daca vrei sa te faci bine. Insa oferta de a merge la mare, impreuna cu prietenii, pare mai tentanta. Chiar nu te poti duce? Doar nu trebuie sa stai cu burta la soare, pe nisip

Sa zicem ca medicul tocmai ti-a interzis sa mergi sa faci plaja, daca vrei sa te faci bine. Insa oferta de a merge la mare, impreuna cu prietenii, pare mai tentanta. Chiar nu te poti duce? Doar nu trebuie sa stai cu burta la soare, pe nisip. Exista si umbrelute si terase si, la urma urmei, nu e obligatoriu sa faci plaja. Insa cuvantul aflat la ordinea zilei trebuie sa fie prudenta. In fond, ia gandeste-te: daca ai fi locuit la Constanta si tocmai ai aflat de la doctor ca soarele nu-ti face bine deloc?


Respecta regulile generale!


Chiar daca esti un caz particular (prin boala pe care o ai) trebuie sa te supui, in primul rand, regulilor generale. Asta inseamna sa eviti expunerea la soare pe timp indelungat, cand radiatiile sunt foarte puternice, si sa te dai cu crema de protectie, chiar daca stai la umbra. Potrivit www.kidshealth.org, chiar si in zilele cu nori, mai reci, razele UV trec prin acestia si se reflecta pe nisip, apa sau chiar beton!
 

Sarcina nu este o boala


Felicia Tudor a ramas insarcinata anul trecut, inainte sa implineasca 39 de ani. Iar de ziua ei a primit cadou doua bilete in Malta, la mare. "Ei, cum era sa refuz asa un cadou?", spune ea. Ca atare, a fost la medicul ginecolog, l-a intrebat daca are voie sa mearga la mare (abia aflase ca e gravida!) si acesta i-a spus ca da, insa sa stea la plaja "cu masura". Iar inainte de plecare, Felicia si-a mai facut si o asigurare de sanatate europena, "pentru orice eventualitate". Concediul a fost, spune ea, destul de placut, insa usor umbrit de o sangerare produsa (intamplator sau nu) imediat dupa cateva minute de plaja. Asa ca a renuntat total la a mai sta la soare, chiar si dis-de-dimineata, si a preferat sa se plimbe. Si efortul fizic l-a eliminat: nici la dus, nici la intors, nu a pus mana pe vreun bagaj. Medicii spun ca gravidele pot inota si pot sta la soare, insa cu mare prudenta.


Cu sacosa de pastile in concediu


Francesca Voinea a fost in concediu, anul asta, la Cap Aurora. "Acolo a avut sindicatul de la scoala bilete", spune Francesca, profesoara de geografie. Si s-a dus cu mare drag, chiar daca are o gramada de boli: sta prost cu vezica biliara, are si ceva tiroidita, tensiunea cam mare, dureri de masele crancene cateodata. Ca sa nu mai vorbim de migrene! "Mi-am luat la mine o sacosa mare, plina numai cu pastile. Colegele mele au ras de mine, insa atunci cand au avut nevoie de o pilula, au batut noaptea la usa mea", povesteste Francesca. Ea spune ca s-a distrat bine la mare si ca se mai duce si la toamna, insa nu inainte de a trece pe la medicul de familie, sa ii dea acordul. "Fara excese si efort si medicamentele luate la timp. Asta a fost reteta mea pentru concediu! Si n-am avut probleme!", adauga Francesca.


Ce e de facut daca esti cardiaca?


La orice post de televiziune te-ai uita, pe vreme de canicula, toti reporterii spun raspicat: pensionarii, cardiacii si bebelusii sa stea in casa! Expunerea la soare este interzisa celor care au hipertensiune, au avut un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. Dar acestor persoane le ramane miscarea. Plimbarea, dis-de-dimineata, pe racoare, sau seara, este chiar benefica. Evident, din dotare nu trebuie sa lipseasca umbrela, palaria, hainele albe si sticluta cu apa.


Un articol realizat de Catinca Pop

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro