Mod de preparare
Vara este cel mai bun moment pentru a redescoperi placerea stilului proaspat si lejer de a gati. Iti trebuie putina imaginatie si un imbold. Eva vine cu amandoua!Iti propun un experiment, care sa imbine utilul cu placutul, iar rezultatele sunt garantate! Dar inainte de asta, putina teorie.
Fara supermarket!
Ne-am obisnuit, din pacate, sa facem cumparaturi doar de la supermarketul cel mai apropiat de casa, de unde, din comoditate, din lipsa de timp, sau pentru ca ne convine pretul, cumparam tot ce ne trebuie, inclusiv legume, fructe, verdeturi.
Din cauza aceasta, mancam acelasi soi de rosii tot anul, aceiasi morcovi pe jumatate paliti, dovelecei galbeni si aceleasi ierburi, asa zis aromate, care miros a plastic. Adaugam in mancare aditivi din pliculete, pe care le cumparam cu mana noastra, tot din supermarket, si astfel mancarea are acelasi gust indiferent de felul ei.
Cumparam dulceturi care contin doar 10% fruct, restul glucoza si arome sintetice, bem sucuri pline de zahar si chimicale frumos colorate si ne pacalim ca mancam sanatos.
Bucataria, prepararea alimentelor la tine in casa, inseamna insa transformarea produselor brute in mancaruri savuroase, in care sa existe arome naturale, gust si savoare.
Un act senzual
A manca, a face mancare si a te preocupa de calitatea produselor pe care le folosesti ca ingrediente pentru mancarea ta este un act profund senzual! Simturile noastre sunt stimulate si de reactiile papilelor gustative. De aceea exista mancaruri afrodiziace, de aceea exista cine romantice, de aceea arta de a gati este un fel de preludiu.
Gurmanzii sunt oamenii care stiu sa savureze mancarurile, stiu sa faca diferenta intre ele, sunt oameni patimasi, erotici si plini de voluptate. Subjugati de ritmul infernal, de oras, de cotidianul repetitiv, am uitat regulile de baza ale cumparaturilor: priveste, gusta, atinge, simte.
Ingrediente perfecte
Sa gatesti este o placere! Imagineaza-te la bucatarie. Ai o bucata de carne perfect curatata de pielite, foarte proaspata, sau un pui grasun, iar alaturi ardei grasi (pe care daca ii strangi usor, paraie), dovlecei (verzi), ceapa (care inca pastreaza caldura pamantului din care a fost scoasa), morcovi (pe care nu trebuie sa-i razi si care miros dulce amarui), telina (cu frunze verzi, pe care daca le strangi putin intre degete, pocnesc), leustean (miroase divin), caise culese din copac cu o ora in urma si mere varatece, cu pielita subtire. Adauga cateva piersici moi si putin marar. Mai pune, la toate acestea o bucata de branza dulce de oaie, care nu a apucat sa prinda sarea din butoi decat la suprafata, poate putina smantana, si o cana de lapte dulce... Si acum imagineaza-ti ca acestea sunt alimentele din care faci bunatati celor dragi tie...
La indemana
Te intrebi: Unde gasesc bunatatile acestea? Si cat costa? Si cat timp consum pentru procurarea lor? Toate acestea sunt la indemana ta, cu o singura conditie: sa indraznesti sa faci o schimbare de atitudine, de stil si poate de ritm.
O solutie la indemana ar fi sa schimbi supermarketul cu piata
Cauta o piata mare. Ordinea cumparaturilor este: legume (ceapa, morcovi, cartofi, varza, conopida etc), fructe, apoi carne si lactate.
Mergi cu incredere in macelarii! Sunt locuri absolut incredibile, pentru ca poti alege ce vrei. Cere macelarului sfaturi, intreaba-l daca bucata de carne pe care ai luat-o este buna pentru tocat sau pentru prajit. Roaga-l sa-ti recomande carnea cea mai buna pentru felul de mancare pe care vrei sa-l prepari.
In macelarii carnea este proaspata si foarte bine verificata. Uneori, carnea sta si trei-patru zile la 3-4 grade Celsius, inainte de a ajunge in galantar si, daca nu ma crezi, verifica eticheta de la carnea gata tocata si ai sa vezi ca are conservanti si aditivi.
Cumpara direct de la producatori
Este mai simplu decat crezi! Poti cumpara cu incredere lactate fermentate, smantana si uneori lapte si oua. Evident, fara restrictii, legume si fructe. Poti incerca si un pui de curte pe care producatorul il poate curata pentru tine. Diferenta este uluitoare!
Cumpara produse bio
Nu exista inca o retea de magazine foarte extinsa la noi in tara, iar cele care sunt au preturi destul de piperate. Sunt insa lucruri pe care merita sa le cumperi de aici, mai ales daca le dai copilului tau: oua, lapte, unt, poate si carnea de pui.
Joaca-te in bucatarie
Salate preparate doar putin trase in tigaia cu ulei - sunt mancaruri care se fac rapid si care pastreaza integral gustul si proprietatile ingredientelor din care au fost facute. Sunt cateva criterii care conteaza. Culoarea este unul dintre ele si este foarte importanta. Ochiul ofera senzatii gustative ce implinesc gustul descoperit de papilele gustative.
Ideea este sa ne amuzam gasind un echilibru intre fructe, carne si legume. Sa-ti dau cateva idei - salate sau mancaruri intr-o singura culoare:
- rosii, ridichi si ardei rosii;
- varza rosie si ardei capia;
- orez rosu, rosii si struguri rosii;
- morcovi tineri opariti, cu pepene galben;
- cozi de creveti si suc de portocala;
- ciuperci albe, telina rasa, sos de iarut si seminte de susan prajite;
- broccoli si frunze de spanac cu frunze de telina si sos de marar si muguri de pin.
Sunt preparate banale, pentru care nu ai nevoie de reteta, ci doar de inventivitate si de ingrediente de calitate.
Combina carnea cu fructe, branza cu fructe si fructele cu iaurt si smantana. Incearca, amesteca, experimenteaza, descopera, savureaza.
Simplifica
Bucataria comerciala, aceea pe care o vezi la televizor, este una complicata, extravaganta si, dupa parerea mea, superficiala. Bucataria de de acasa trebuie sa fie simpla, lejera, usor de realizat.
O mancare buna nu are 20 de ingrediente, ci trei-patru de foarte buna calitate. Nu cumpara legume si fructe exotice, decat pentru curiozitate. Exceptie fac, poate, cartofii dulci, dovleceii italienesti, sparanghelul, lucruri nu foarte uzuale in alimentatia noastra. Exceptie face si mango, ananasul sau kiwi, care sunt fructe sanatoase, pe care merita sa le mananci, mai ales iarna.