Pregateste un pranz delicios familiei tale!
Sfaturi / 15.07.2008

Mod de preparare

De multe ori te-ai gandit ce ai putea sa prepari sanatos pentru familia ta, acum, pe timp de vara. Caldura te indeamna sa stai departe de bucatarie, dar in acelasi timp, nu doresti sa fii privata, tu sau familia ta, de placerea unui pranz consistent.

Pentru a-i surprinde placut pe cei dragi, poti incerca sa le pregatesti un pranz inedit, in care sa incluzi anumite mancaruri, pe care nu le-au mai gustat pana acum. Ai grija, in schimb, sa respecti preferintele culinare ale fiecaruia, pentru a nu fi pusa in situatia ca un membru al familiei sa refuze ceea ce i-ai pregatit. Include in pranzul-surpriza alimentele care stii ca plac familiei tale, insa prezentate intr-o forma deosebita - le vei face, cu siguranta, o mare bucurie.

Un aspect esential al unui pranz de vara este prospetimea alimentelor folosite. Gustos inseamna si sanatos - trebuie sa tii cont de acest lucru, atunci cand gatesti. Varietatea fructelor si legumelor proaspete de sezon, pe care le gasesti foarte usor in aceasta perioada, reprezinta atuul tau in pregatirea unui meniu sanatos si imbietor.

"Rece" este cuvantul de ordine! Macar unul dintre felurile pe care le pregatesti pentru pranz ar trebui sa fie servit rece. Avand la dispozitie ingredientele potrivite si putina indemanare poti creea, de exemplu, cel mai delicios desert rece, fara sa fie nevoie sa stai prea mult in preajma aragazului.

Pentru a te inspira in pregatirea pranzului pentru familia ta, iti prezentam un exemplu de meniu, potrivit acestui sezon:

Supa de dovlecei

Servita rece, este savuroasa si iti deschide apetitul!

Ingrediente si cantitati:

1 ceapa mare, taiata marunt
2 lingurite cu ulei de masline
3-4 dovlecei mici, taiati cubulete
6 cesti supa de pui

Mod de preparare:

1. Intr-o oala mare, caleste ceapa in uleiul de masline, la foc mediu.
2. Adauga dovleceii si supa de pui, fierband totul la foc mic timp de 35 de minute, sau pana cand dovleceii au devenit fragezi.
3. Raceste supa partial, adauga o treime din ea intr-un blender si amestec-o pentru cateva secunde.
4. Pune din nou toata supa la foc, pentru 5 minute, potriveste-o de sare, apoi las-o sa se raceasca. O poti pune la frigider, pentru ca atunci cand o servesti (rece) sa adaugi in farfurie o lingura cu smantana. Pofta buna!

Pui "marinat"

Este o varianta inedita a fripturii clasice de pui, avand o aroma picanta si putin dulceaga.

Ingrediente si cantitati:

1/3 ceasca ulei de masline
3 lingurite cu otet
1 1/2 lingurite cu suc de lamaie
1 lingurita zahar
1 lingurita praf de cimbru
3/4 lingurita ienibahar macinat
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
1/3 lingurita piper macinat
1 ardei chilli, taiat marunt
1/4 ceasca de ceapa verde, taiata marunt
2 catei de usturoi, taiati marunt
4 bucati de piept de pui dezosat, fara piele

Mod de preparare:

1. Intr-un vas, amesteca bine uleiul de masline, otetul, sucul de lamaie, zaharul, cimbrul, ienibaharul, scortisoara, sarea si piperul. Adauga apoi ardeiul, ceapa verde si usturoiul.
2. Inmoaie bucatile de piept de pui in aceasta compozitie, acopera vasul si lasa puiul la marinat, in frigider, timp de 24 de ore, intorcandu-l din cand in cand.
3. Incinge gratarul, unge-l cu ulei si rumeneste bucatile de pui marinat, pe ambele parti, timp de 8 minute. Se serveste alaturi de orez cu sofran.

Tarta cu cafea si migdale

Un desert aromat, care nu necesita coacere si iti ia doar 20 de minute sa il prepari.

Ingrediente si cantitati:

18 biscuiti cu crema, zdrobiti foarte marunt
1/3 ceasca de unt, topit
1 ceasca inghetata de ciocolata, usor moale
2 cesti inghetata de cafea, usor moale
1/3 ceasca migdale macinate
1 ceasca sirop de capsune

Mod de preparare:

1. Amesteca biscuitii pisati cu untul topit si pune compozitia intr-o forma de placinta. Tine totul la frigider, timp de 15 minute, pana se intareste.
2. Pune cele doua tipuri de inghetata in straturi, presarand deasupra migdalele macinate.
3. Tine deserul la frigider timp de 3 ore, pana s-a intarit. Cu 10 minute inainte de a servi, scoate-l din frigider si adauga deasupra siropul de capsune incalzit.

  • avram, joi, 22.09.2011 08:54
    PRINZUL DELICIOS

    doresc sa primesc zilnic aceste retete

  • putintelu.viorica, miercuri, 16.07.2008 11:18
    PRINZUL DELICIOS

    FOARTE BUN ARTICOL MI-A PLACUT RETETELE SI IN GENERAL TOATE ARTICOLELE SUCCES PE MAI DEPARTE

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro