Jocul cu cruste si coji
Sfaturi / 18.09.2002

Mod de preparare

Pentru soicile si stridille servite pe jumatate de crusta se incepe cu sucul de lamaie. Se toarna usor, pentru a preveni surgerea lui. Bineinteles, aceasta daca scoicile si stridiile nu sunt servite in sos. Apoi, nu-ti ramane decat sa prinzi scoica cu o mana, iar cu celalata sa te folosesti de furculita pentru a extrage carnea din ea. Poti sa bagi carnea in sos, in propriul taucastronel si apoi sa o mananci.

Niciodata nu vei taia carnea din scoica. Si numai atunci cand nu are loc o masa formala vei putea sa bei sosul din cochilie. Cat despre sos, poti lua doua decizii: fie introduci carnea in sos si o scoti imediat cu furculita, fie o lasi acolo sa se imbibe bine si apoi o scoti. Oricum, in astfel de situatii gustul este cel care dicteaza. Daca scoicile care ti-au fost servite se afla in cochilia inca nedesfacuta, atunci desfa-o incepand din partea mai ingusta. Pune continutul intr-un bol cu supa apoi in unt topit.

Racul
Rupe un picior al racului si taie-l in bucati mai mici. Indeparteaza carnea cu un cutit special pentru peste si introdu-o in unt topit sau in sos cu maioneza. Daca nu ti se serveste nici un fel de sos, atunci rupe picoarele si suge carnea din ele (cat mai putin galagios posibil). Poti intoarce apoi ceea ce ti-a mai ramas din rac si sa indepartezi carnea de pe burta lui cu o furculita. Racii serviti la bufet suedez se iau cu mana, se introduc in sos si se sug.

Homarul
Incepi cu babetica, speciala pentru gustarea unei astfel de delicatese. O asezi la gatul tau si apoi poti sa mananci homarul. Cu ajutorul mainilor, indeparteaza picioarele homarului. Foloste un cutit pentru a scoate carnea din ele si apoi introdu-o in sos. Apoi rupe coada homarului. Daca este deja desfacuta, atunci vei scoate cu usurinta carnea cu ajutorul unei furculite. O poti taia in bucati mai mici, o bagi in sos si o mananci.

Melci
De obicei melcii sunt serviti cu o pereche de clesti speciali. Acestia te ajuta sa prinzi cochilia melcului pentru a putea sa extragi carnea din el cu o furculita speciala sau una normala. Cand carnea s-a racit putin, o poti lua cu mana, sa o condimentezi cu sos de usturoi si suc de lamaie si apoi sa o mananci. Poti sa asezi o bucata de paine in furculita si sa o introduci in cochilie pentru a gusta si socul lasat acolo.

Ouale fierte, moi
Un ou fiert moale se poate "ivi" la masa intr-un suport special pentru ou sau in orice alt suport care sa-l pastreze cald. Dupa ce ii indepartezi coaja, taie partea de sus a oului. Pune condimete si sos de lamaie si mananca-l cu lingura.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro