Interviu exclusiv cu dr. Claudiu Lupaşcu: Tot ce trebuie să ştii despre implantul dentar

Stomatologie / 11.11.2016

Cât rezistă un implant sau când e cel mai bine să-l faci sunt doar câteva dintre întrebările la care-ţi răspunde un specialist. Află totul despre implantul dentar!

Când trebuie cu adevărat să îţi faci un implant dentar?


De fiecare dată când pierzi un dinte, indiferent de motiv, cea mai bună soluţie pentru înlocuirea sa este implantul dentar. Marele avantaj al implantului dentar constă în posibilitatea refacerii integrităţii arcadelor dentare, fără să mai fie nevoie să apelăm la susţinerea şi tratarea dinţilor alăturaţi edentaţiei (locul respectiv rămas gol) pentru montarea unei punţi. Implantul dentar înlocuieşte rădăcina dintelui pierdut.



S-a schimbat în vreun fel tehnica unui implant dentar de-a lungul anilor?


Bineînţeles, s-a schimbat radical şi este în schimbare încă. Deşi istoria menţionează încercări de înlocuire a dinţilor pierduţi cu diferite materiale „cuie” de bambus, metale preţioase, fildeş, scoici sau chiar cu dinţii altor oameni încă de acum câteva mii de ani, implantologia este considerată o ramură medicală tânără. Implanturile, aşa cum le ştim astăzi, îşi au originea la mijlocul secolului XX, când un chirurg suedez a descoperit că tijele de titan folosite în ortopedie erau foarte greu de îndepărtat dacă rămâneau o perioada în contact cu ţesuturile osoase. Acest fenomen denumit osteointegrare stă la baza întregii dezvoltări ulterioare a implantologiei. O imagine a schimbărilor rapide din teoria şi practica implantologiei dentare ne putem face gândindu-ne la intrarea în forţă în domeniu a biotehnologiilor ce implică folosirea de os artificial, manipularea vindecării (regenerarea) ţesutului osos cu ajutorul factorilor de creştere etc.. Sunt lucruri astăzi cotidiene care acum 10 ani păreau SF.



Inserţia unui implant dentar este dureroasă?


Este normal să aveţi multe întrebări despre durerea legată de inserarea implantului  dentar. Cu ajutorul anesteziilor performanţe se poate realiza orice tip de intervenţie chirurgicală, în absenţa durerii şi cu un confort sporit, necesar în aceste situaţii. Suplimentar inhalosedarea calmează şi relaxează pacientul, eliminând cea mai mare parte din oboseală legată de operaţie. Durerea postoperatorie apare rar, în mai puţin de 3 % din cazuri, ca urmare a instalării unor complicaţii. Tratamentul preventiv al durerii postoperatorii trebuie să înceapă imediat ce trece anestezia. Respectarea indicaţiilor date de noi, înainte şi după, face că inserarea de implanturi dentare să fie un procedeu lipsit de durere!  

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro