Dr. Claudiu Lupaşcu, stomatolog la clinica LLL Dental
Ne puteţi relata câteva experienţe ale pacienţilor dvs? Ce spun după o inserţie de implant?
După operaţii, majoritatea covârşitoare, spun că se aşteptau să fie mult mai greu şi sunt surprinşi că a fost într-adevăr fără durere! Au fost şi câteva excepţii, numărate pe degetele de la o mână în cei aproape 20 de ani în care am pus implanturi dentare, care, după operaţie, au spus că dacă ştiau că este aşa greu, nu se apucau. Important este că la sfârşitul tratamentului toţi spun că a meritat, că li s-a schimbat viaţa, că pot mânca, muşca, mesteca, vorbi mult mai bine. Că nu le mai este jenă să zâmbească.
Care este riscul/succesul unui implant dentar?
Succesul imediat al unui implant dentar depinde de câţiva factori: starea de sănătate generală a pacientului, cantitatea şi calitatea ţesuturilor în care se insera implantul, calitatea implantului aptitudinile şi experienţa medicului care va face procedura şi igienă orală a pacientului. Astfel reuşita integrării imediate la un an de la înserare este la noi în clinică mai mare de 99%. Mai exact pierdem un implant la 500 de implanturi inserate. Şi acesta într-o etapă ulterioară este transformat în succes. Pe termen lung, însă, succesul unui implant depinde de modul în care pacientul îngrijeşte cavitatea bucală; igiena orală defectuoasă duce la acumularea de bacterii care vor provoca inflamaţii cronice care distrug osul. În lipsa unei corecţii energice se poate ajunge la pierderea implantului.
Cât rezistă un implant dentar? Există o garanţie care i se oferă pacientului?
Implantul dentar este procedura pentru înlocuirea dinţilor pierduţi cu cel mai mare succes şi stabilitate în timp.
La noi în clinică după 5 ani 98% din implanturi sunt fără probleme şi funcţionale. La 10 ani sau mai mult procentul este de peste 95 %. În general, lucrările dentare montate pe implanturi trebuie înlocuite după 10-15 ani, implanturile în sine, bine îngrijite, pot rezistă „o viaţă”. Garanţiile pot ajunge la 5 ani, în funcţie de tipul de lucrare, şi pot fi extinse, contra cost, cât vrea pacientul.
Ce probleme pot apărea în timp?
Implanturile pot fi şi ele pierdute, după cum spuneam, dacă nu este respectată igiena orală cu rigurozitate. Bacteriile care se acumulează în zona ţesuturilor din jur pot provoca periimplantite care, în timp, dacă rămân netratate, pot duce chiar la pierderea implanturilor.
De la ce vârstă poţi opta pentru un implant dentar?
Acest tratament nu se poate face până ce dezvoltarea craniană nu este completă, iar asta se întâmplă, în cazul fetelor, la 16-18 ani, iar în cazul băieţilor, la 18-20 ani. Nu este de dorit să ajungi să ai nevoie de implanturi dentare la vârste atât de fragede! Dar, dacă există dinţi lipsă şi oasele craniene sunt mature atunci este indicat să se recurgă la implanturi dentare cât mai din timp, pentru evitarea resorbţiilor osoase şi evitarea celorlalte complicaţii posibile.
Persoanele care suferă de afecţiuni precum paradontoză, pot opta pentru un implant dentar?
Pacienţii care au pierdut dinţi din cauza parodontozei reprezintă mai mult de jumătate din pacienţii care apelează la implanturi dentare! Parodontoza nu reprezintă o contraindicaţie pentru implant dacă sunt îndeplinite mai multe condiţii. Printre acestea sunt:
Îndepărtarea dinţilor cu pronostic defavorabil pe termen scurt şi mediu.
Tratarea bolii parodontale, eliminarea pungilor parodontale din toată cavitatea bucală, nu pe segmente.
Instaurarea unul program profilactic şi de monitorizare riguros.
Toate aceste tratamente se refac periodic.
Nefiind o contraindicaţie, parodontoză este fără îndoială un factor de risc important, care combinat cu orice neglijenţă în igiena orală poate duce la pierderea dinţilor restanţi dar şi a implanturilor.
La ce trebuie să fie atent un pacient când îşi alege o clinică de stamotologie pentru un implant dentar?
La experienţă şi specializările medicului cu care va lucra, la deschiderea cu care i se răspunde la întrebări, la meticulozitatea cu care cadrele medicale vor desfăşura această procedură laborioasă pe parcursul mai multor luni. Importantă este şi colaborarea bună între echipa chirurgicală şi cea protetică (care face lucrările de pe implanturi), inclusiv laboratorul dentar. Cazurile care implică implanturi dentare sunt complexe şi toate etapele sunt importante pentru obţinerea succesului la standard înalt.