Ce trebuie să faci ca să-ți îngrijești corect dinții? Îți spune un specialist!
Sănătate · Stomatologie / 05.06.2018

Știi cât de des trebuie să folosești ața dentară? Oare e mai bine să te speli pe dinți dimineața sau seara? Află cele mai importante reguli care te ajută să-ți îngrijești corect dantura!

Dinții tăi au nevoie de îngrijire corectă ca să previi apariția problemelor și să preîntâmpini pierderea lor. Află care sunt cele mai importante reguli pentru îngrijirea dinților oferite de Dr. Florin Lăzărescu, Președintele Societății Europene de Cosmetică Dentară, Director Corporații Societatea de Stomatologie Estetică din România, medic coordonator Trident &Smilemed:


1. Când este cel mai important să te speli pe dinți și de ce? Seara sau dimineața?
Și seara, și dimineața este foarte important să ne spălăm pe dinți. Acum, dacă ar trebui să aleg, aș spune că poate seara este mai important pentru că pe parcursul nopții limba nu-și poate îndeplini rolul de autocurățare, nu am avea parte de activitatea salivei, și atunci poate să rămână cantonate la nivelul danturii alimente care creează un mediu acid și automat poate fi favorizată apariția cariilor.
 
 
2. Cum trebuie să arate rutina zilnică de curățare a danturii ca să previi apariția cariilor?
În primul rând, periajul trebuie să fie corect. Când spun corect, mă refer la faptul că ar trebui să aibă atât timpul necesar, 2 minute minimum, dar și tehnica potrivită: trebuie să avem niște mișcări de scoatere activă. Cu periuța orientată la 45 de grade de suprafața dentară, cu mișcări de scoatere dinspre nivelul gingiei către vârful dintelui, mișcări verticale de sus în jos pentru partea superioară și viceversa pentru mandibulă. 

Trebuie să avem 7-8 mișcări pe grupa dentară, apoi ne mutăm la cealaltă grupă, urmând ca, în final, să avem parte de aceste două minute necesare pentru ca constituenții activi din pastele de dinți să își facă efectul. Pe lângă acest lucru, periajul este unul dintre mijloacele de igienizare, dar nu trebuie să uităm de folosirea aței dentare care curăță anumite suprafețe interdentare unde periuța nu are acces, lăsând 30-40% din suprafața dentară neperiată. 

Totodată, folosirea unei ape de gură care să aibă diferite substanțe antiseptice este, de asemenea, foare importantă. Nu trebuie uitată și posibilitatea de îndepărtare a plăcii bacteriene de la nivelul limbii, care poate să cauzeze un miros neplăcut.
 

3. Cât de des trebuie să folosim ața dentară?
Măcar o dată pe zi.
 

4. Care sunt cele mai bune metode de a obține dinți mai albi?
Metodele de albire pot fi profesionale, adică cele din cabinetul de medicină dentară, sau pot fi cele pe care le folosim acasă prin utilizarea unor benzi cu substanțe active cum ar fi peroxidul de hidrogen, dar în concentrații mult mai mici. Așa că aș recomanda, în momentul în care vă decideți pentru o albire dentară, o vizită la medicul stomatolog, ca acesta să observe cazuistica, dacă se pretează albirea, știind prea bine că albirea nu funcționează la nivelul coroanelor sau la nivelul obturațiilor, plombelor și ne-am putea trezi în situația nefericită să facem albirea, dar să constatăm că arată mai rău decât înainte. Totodată, înainte de albire, trebuie făcute un detartraj, un periaj profesional la cabinet, pentru a îndepărta toate petele de la cafea, băuturi colorate, țigări, și abia apoi să trecem la albire.
 

5. Cât de des poți să faci albirea dinților fără să îți afectezi sănătatea?
Efectul albirii nu e unul permanent, undeva între doi-trei ani de zile dinții revin la culoarea naturală. Nu aș recomanda repetarea unei albiri mai devreme de doi ani, dar putem lua în calcul existența metodelor de prelungire a efectului de albire folosind paste cu efect de albire ori folosind geluri speciale pentru acest efect.
 

6. Cât de periculoase sunt sucurile pentru sănătatea dinților?
Atacul acid este foarte important și de luat în considerare la nivelul igienei orale, sănătății orale, dar nu numai. Am o cazuistică bogată în care sunt pacienți consumatori de sucuri acidulate, și aici mă refer la banala Coca-Cola, care, consumată în cantități mari, determină niște leziuni specifice. Astfel, pacientul care consumă în cantități mari aceste sucuri acidulate poate fi remarcat imediat. Mă refer strict din punct de vedere al medicului dentist: efectele sunt devastatoare, dar sunt convins că aceste defecte nu se găsesc doar la nivelul cavității orale, ci și la nivel general. Aș spune să evităm pe cât posibil sucurile îndulcite și acidulate.
 

7. Care sunt cele mai noi tendințe în estetica dentară și care sunt cele mai cerute servicii?
Pacienții care apelează la estetică dentară se gândesc la fațetele dentare, care pot schimba din punct de vedere estetic aspectul unei persoane, pot schimba forma sau culoarea dintelui. Acesta este cel mai cerut serviciu de estetică dentară, dar trebuie cântărit foarte bine când decidem cazurile în care putem aplica aceste fațete dentare pe principiul pe care trebuie să îl avem întotdeauna în vedere – principiul noninvazivității sau minim invazivității. De foarte multe ori este nevoie să facem tratamente asociate cu medicul ortodont pentru corectarea poziției dinților și apoi se face aplicarea fațetelo dentare. Însă, sunt cazuri în care nu recomandăm aplicarea acestora.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro